E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Rezervace Koda a Kodská jeskyně (Český kras a Křivoklátsko)

Adresa: 

Tetín

 

Národní přírodní rezervace o rozloze 463,64 ha na zalesněných svazích Tobolského vrchu. Území krasového rázu, potoky významné tvorbou travertinu hostí vzácná společenstva vápnomilných mechorostů a jiné vázané flory. Území rezervace je porostlé smíšenými dubohabrovými a dubobukovými lesy, na vyšších partiích obrácených k jihu vzácnou suchomilnou vegetací. Řada jeskyň ? volně přístupná Kodská jeskyně, jeskyně Martina ? představuje významné archeologické lokality.

Když vyrazíme od železniční stanice v Srbsku po žluté značce směrem na Koněpruské jeskyně, ujdeme sotva pár desítek metrů po rovině a už začínáme zdolávat čím dál prudší stoupání. Hned za přejezdem, ještě mezi vilami, ukrajujeme metry svahu a za chvíli již vidíme přes střechy vilek údolí Berounky, ves na druhém břehu a protilehlé, zrovna tak strmé kopce. Zatímco ty jsou součástí NPR Karlštejn, my téměř na vrcholu vcházíme do národní přírodní rezervace Koda.

Tato národní přírodní rezervace, vyhlášená v roce 1952 na území o rozloze 463,64 hektaru, představuje převážně zalesněné území Tobolského vrchu a Kodské a Císařské rokle. Přechod souvrství staroprvohorní pražské pánve tvořené silurskými a devonskými vápenci, a třetihorní paroviny terasy Berounky, tady vytváří zajímavou krajinu krasového rázu. Roklemi protékají potůčky živené z vyvěraček, které usazují mocné vrstvy travertinů. Po žluté značce dojdeme až ke Kodské studánce, svedené do bývalé kaple u cesty. Tato studánka již od středověku napájí nezamrzající rybníček, a za stovky let navršila travertinovou kupu takové mocnosti, že je v ní vestavěna podzemní mlýnice.

Mimo značku můžeme odbočit do Císařské rokle, kde vývěry vytvářejí početné travertinové kaskády a hrázky. Najdeme tu významná společenstva vápnomilných mechorostů. Pozoruhodností je jistě i to, že ze svahů této rokle byly ve středověku vylamovány bloky červených mramorů pro výzdobu Karlštejna.

Z rozcestí v Kodě pokračujeme po modré značce. Brzy opustíme cestu na Koněprusy a jdeme klidnou pěšinou skrz doubravu, nejčastější formu lesního porostu Českého krasu. V hustém keřovém a stromovém porostu, v jarních měsících zpestřeném o bohaté bylinné patro, najdeme dost nenápadnou odbočku ke Kodské jeskyni.

Kodská jeskyně ? zvaná také jeskyně Koda ? se nachází ve svahu jižního uzávěru Kodské rokle. Je volně přístupná, a i přes své malé rozměry patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám Českého krasu. Jednoduchá, jen 17 metrů dlouhá pohodlná horizontální chodba bez krápníkové výzdoby vypadá sice jako uměle vylámaná, jedná se ale o mrazovou destrukci ukloněných vrstev devonských vápenců.

Byla by naprosto nezajímavá, ale díky své vhodné poloze, šíři vchodu a prostornosti, spolu s malou plošinou před vchodem, je ideální k bydlení. Vykopávky tu vedli od roku 1923 mimo jiné Axamit, Petrbok nebo Prošek. Při nich bylo odkryto několik kulturních vrstev a mimořádné množství nálezů, dokládajících osídlení jeskyně v několika periodách od středního paleolitu až po středověk. Byly nalezeny zvířecí kosti, keramika, zbraně, ohniště ? mnoho nálezů je naprosto ojedinělých. Ve středověku byla jeskyně občasným útulkem v dobách nebezpečí, jak dokládají nálezy kusů keramiky a drobných mincí z husitských dob.

Kodská jeskyně není jedinou podzemní prostorou v národní přírodní rezervaci Koda ? a zdaleka není největší. Na dosud neodkryté systémy tu upozorňují závrty a občasné ponory srážkových vod. Jeskyně Martina s krápníkovou výzdobou, dlouhá necelých 450 metrů, hostila ve svém vchodu naše prapředky již v paleolitu. Vchod najdeme nad Tetínem, po modré značce z rozcestí na Kodě.

Od Kodské jeskyně se můžeme vrátit zpět do Srbska, nebo po modré pokračovat do Korna a odtud po silnici sejít zpátky k řece, ke Karlštejnu.

Autor: Jakub Karlíček

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Památky

    • Zbytky hradu Tetín

  Sport

    • Velkostatek Tetín Equestrian Centre

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 19.04.2024 AŽ 19.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19957)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13819)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13975)

• Last minute
18.1% (13354)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12830)

Celkem hlasů: 73935

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.