E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 19. 03. 2024
Svátek slaví Josef
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Motel F5 v Liberci

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Zámecký kostel Zjevení Páně - Smiřice (Hradec Králové a okolí)

Adresa: 

Smiřice

 

Zámecký kostel Zjevení Páně nechal v letech 1699 - 1711 postavit Jan Josef hrabě ze Šternberka. Za stavitele je považován Kryštof Dienzenhofer, i když některé prameny hovoří o Janu Santinim. Kostel je ceněn jako stavebně velmi hodnotná barokní stavba. Jeho složitý konkávně-konvexně zprohýbaný půdorys má tvar mírně protáhlého osmiúhelníku. Kostel je cenný nejen architektonicky, ale i díky ojedinělému, kompaktnímu, slohově jednotnému interiéru, který od dostavby kostela nedoznal větších změn.

Fresková výzdoba vyšla z ruky Jana Jakuba Steinfelse ze Steinfelsu. Všechny fresky jsou tématicky vázány k proroctví o Kristově příchodu - v klenbě jsou vyobrazeni Mojžíš a starozákonní proroci, v kápích a lunetách nad okny jsou Sibyly. vPro svoji výjimečnou architekturu byl kostel v roce 1996 prohlášen za národní kulturní památku. V kupoli presbytáře je vyobrazeno Stvoření světa, v kupoli nad oratoří je to pak Bůh otec mezi Kristovými předky. Kartuše na stěnách zobrazují Příchod tří králů a Heroda mezi zákoníky.

Z obrazů kostelu dominuje vrcholné dílo Petra Brandla ?Klanění Tří králů? umístěné na hlavním oltáři. Obraz doplňují nadživotní sochy rodičů Panny Marie, sv. Jáchyma a sv. Anny od F. J. Pacáka, žáka M.B. Brauna, který je také autorem ostatních soch tvořících hlavní oltář. Z Brandlovy ruky vyšel také menší obraz sv. Blažeje, který je umístěn na patronátním oltáři. Na postranních oltářích jsou mezi štukové sochy českých světců umístěny obraz Glorifikace Jana Nepomuckého od italského malíře C. Carloneho a obraz Madony podávající růženec sv. Dominikovi od královéhradeckého malíře O. Maywalda. Na hlavním oltáři je umístěna desková malba Madony s Ježíškem od neznámého autora ze 16. století. Dřevěné lavice, kazatelna s reliéfem Mojžíše na řečništi a symbolem Božího oka, oltář Jezulátka a spodní část hlavního oltáře pocházejí z dílny řezbáře K. Devotyho.

Dnes je kostel využíván pro svatební obřady a jako koncertní sál. Vystupoval zde např. Jaroslav Svěcený, Daniel Hůlka, Boni Pueri a na rok 2004 se chystá 1. ročník hudebního festivalu Smiřické svátky hudby pod záštitou J, Svěceného. Zámecký kostel Zjevení Páně byl pro svoji výjimečnou architekturu prohlášen v roce 1996 za národní kulturní památku.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Stravování

    • DVORANA RESTAURACE

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 19.03.2024 AŽ 19.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Středa 20.03.

25°C
12°C

Čtvrtek 21.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19752)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13681)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13839)

Last minute
18% (13201)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12668)

Celkem hlasů: 73141

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.