E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Pozůstatky cisterciáckého kláštera - Klášter Hradiště nad Jizerou (Mnichovo Hradiště a okolí)

Adresa: 

Klášter Hradiště nad Jizerou

 

Cisterciácký klášter patřil před svým zničením v roce 1420 k nejvýstavnějším řádovým stavbám u nás. Výstavba velkolepého areálu vrcholila v letech 1250 - 1260. Vznikly zde mohutné raně gotické stavby, zejména opatský chrám, který byl postaven napříč skalnatým ostrohem. Dodnes se však z klášterních staveb dochovaly jen nepatrné zbytky. Z vlastního chrámu zůstal jen severní vstupní portál, který je dokladem nádherné výzdoby chrámu. Památky klášterních budov jsou uloženy v Městském muzeu v Mnichově Hradišti, v Národním muzeu v Praze a v Severočeském muzeu v Liberci. V roce 1995 byl ve východní části opatského chrámu (nad kryptou) prováděn rozsáhlý archeologický výzkum, který odkryl další památky této raně gotické stavby.

Krypta
Stavba byla zřejmě započata již ve 12. století. Nese stopy románského slohu, jak je vidět z dochovaných románských oken s opěrnou zdí. Sklepení bylo původně dřevěné, teprve začátkem 13. století byla dodatečně vybudována kamenná klenba. Sklepení sloužilo jako krypta pro význačnější příslušníky zdejšího kláštera. Při nedávném archeologickém průzkumu byly odkryty některé hroby vytesané ve skále. Koncem 19. století sem byl navezen násyp s množstvím kostí ze zrušeného hřbitova u kostela. Poté se rozšířilo pojmenování krypty na kostnici. Tento násyp s obrovským množstvím lidských kostí byl na konci 90. let 20. století odstraněn a pietně uložen na nový hřbitov v obci.

Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19797)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13711)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13870)

Last minute
18.1% (13239)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12706)

Celkem hlasů: 73323

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.