E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Hrad Starý Jičín (Beskydy)

Adresa: 

Starý Jičín

 

Jeden z nejstarších šlechtických hradů u nás. Městečko Starý Jičín vzniklo pravděpodobně někdy na začátku 13. století, na tzv. Jantarové cestě mezi Jadranem a Baltským mořem, jako tržní centrum. Hned vedle, na starojíckém kopci, nechal pan Arnold z Huckeswagenu postavit hrad, který pojmenoval právě podle blízkého městečka. První písemná zmínka o hradu je z 14. července 1240.

Po Arnoldu převzal hrad jeho syn Frank. Po jeho smrti jeho manželka Trojslava věnovala hrad svému bratru Bludovi z Pňovic. V roce 1311 přebírá hrad Vok I. z Kravař. Tento rod držel hrad až do roku 1434, kdy zemřel Jan z Kravař zvaný Jičínský a s ním vymřela celá fulnecko - jičínská větev rodu. Za jejich vlády byl hrad podstatně zvětšen.

Dále zde vládli Cimburkové, Jan z Kunovic a bratři Žerotínové. Pod vládou Žerotínů bylo místní panství po dobu 123 let, hrad byl několikrát opravován a přistavován.

Třicetiletá válka zasáhla hluboko i do historie hradu, na podzim roku 1623 byl hrad obsazen vojsky Karla Hanibala z Donína. V roce 1626 sice obsadilo hrad dánské vojsko, to se ale vzdalo bez boje 19.7.1627 císařskému vojsku. V této době byl na hradě zřízen vojenský lazaret. K dalšímu střídání hradní posádky dochází v červnu 1643, kdy hrad obsadila švédská posádka, která zde ale vydržela jen do podzimu, kdy hrad opět přešel do císařských rukou. Ale ani císařská vojska zde nepobyla dlouho, koncem března 1645 hrad obsadili Konigsmarkovi a Wittenbergovi vojáci. Od roku 1646 byli na hradě Švédové, kteří zde vydrželi až do míru v roce 1648.

Frankopan své panství v závěti věnoval semináři jezuitské koleje v Zahřebu. V roce 1651 přešlo exekuční cestou na rodinu Hoffmanů z Grunbuchlu. Od této doby se na hradu často měnili majitelé a ten začal chátrat. Již od roku 1789 je hrad neobýván. V roce 1906 koupil celý velkostatek hrabě dr. Bedřich Deymov ze Střítěže, který se snažil již částečně rozbořený hrad opravit. Oprava hradu byla ale přerušena první světovou válkou. Po smrti hraběte hrad přešel na jeho dceru Gabrielu, ta ale opravu již nedokončila.

V roce 1947 přešlo vlastnictví hradu na Státní lesy, od roku 1951 hrad obhospodařoval Místní národní výbor ve Starém Jičíně. V letech 1967 - 1974 proběhl v prostorách hradu archeologický výzkum a byly nalezeny další doklady o středověkém životě v této lokalitě. V současnosti má největší zájem na rekonstrukci hradu obec Starý Jičín, která každoročně vynakládá prostředky na opravy či zakonzervování stávajícího stavu. Po odstranění náletových dřevin, které proběhlo za spolupráce s hnutím Brontosaurus, je silueta hradu vidět již zdaleka.

V roce 1996 zrekonstruovala obec hradní věž, kterou zčásti upravila na hradní kavárnu a vyhlídkovou část, kde je umístěna expozice hradu. Za příznivého počasí věž poskytuje nádherný výhled do širokého okolí Moravské brány.

Přístup:
Na náměstí ve Starém Jičíně se nachází parkovací místa pro osobní automobily (bez poplatku). Odtud se pěšky dojde k hradu. Tato příjemná procházka trvá zhruba 15 - 20 minut. Cca 50 m od náměstí směrem na Hůrku se nalézá budova obecního úřadu. Zde se nachází také několik parkovacích míst. Podél budovy a kříže z r. 1887 se dáte rovně, mírně stoupající cestou ke hřbitovu. U hřbitova stojí smuteční síň. Cca 30 m od této budovy směrem ke kostelu sv. Václava se po levé straně nachází lesní cesta se směrovkou na hrad Starý Jičín. Vjezd na hrad osobními automobily je povolen pouze se souhlasem obecního úřadu.

Zajímavosti v okolí:
Město Nový Jičín
Naučná stezka Františka Palackého
Chráněné území přírody (Přírodní rezervace) \"Svinec\"
Chráněné území přírody (Přírodní rezervace) \"Pikritové mandlovce u Kojetína\"
Chráněné území přírody (Přírodní rezervace) \"Polštářové lávy u Straníka\"


Typ památky: 

Církevní stavby a sakrální objekty

Vyznámnost: 

Celorepulikový význam

Vstupné: 

Placené

Přístupnost: 

Volně přístupný

Přístupnost k objektu: 

Pěšky

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Ubytování

    • ZÁMEČEK POD HRADEM HOTEL

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 19.04.2024 AŽ 19.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19966)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13823)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13980)

Last minute
18.1% (13362)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12836)

Celkem hlasů: 73967

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.