E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Matice Slezská - Národopisný areál - Dolní Lomná (Beskydy)

Adresa: 

Dolní Lomná

 

Matice slezská je zájmová a kulturní organizace se stoletou tradicí, která pečuje o zachování a rozvoj historických, kulturních, uměleckých a národních tradic ve Slezsku.

Hlavním střediskem pro pořádání kulturních akcí je Národopisný areál v Dolní Lomné, komplex dřevěných staveb se dvěmi pódii, který pro účely pořádání folklorního festivalu Slezské dny vybudovali členové Matice slezské. Místo bylo vybrané na soutoku Křínovského potoka a říčky Lomné v centru obce na výletišti u vily Mira. V roce 1969 se začalo s úpravami a výstavbou prvního pódia a areál byl dokončen roku 1973.

Obec Dolní Lomná leží ve nejvýchodnějším výběžku republiky v blízkosti hranic s Polskem a Slovenskem v krásném neporušeném beskydském údolí, kterým protéká říčka Lomňanka.

Okolní svahy jsou zalesněny smrkovým a bukovým porostem. V katastru obce se nachází prales Mionší, který je v současné době veřejnosti nepřístupný.

Matice slezská pořádá každoročně dva mezinárodní festivaly, které se staly tradicí nejen regionálního, ale i celostátního charakteru.

FESTIVAL SLEZSKÉ DNY Mezinárodní folklorní festival, který měl v roce 2002 již 33 letou tradici, se stal dominantní kulturní akcí Matice slezské. Koná se vždy druhý víkend v září. Každoročně zde vystoupí 20 až 25 folklorních souborů, což představuje na 900 účinkujících. Představují se zde soubory nejenom ze Slezska, ale také z Moravy a Čech. Nechybí soubory národnostních menšin, žijících na našem území a v neposlední řadě soubory zahraniční.

Koncipované pořady jsou sestavovány odborníky na folklor a probíhají na dvou pódiích - na krytém pódiu Křínov a na otevřeném pódiu Lomňanka. Představují divákům to nejkrásnější, co se zachovalo z folklorních tradic a kulturního dědictví našich předků.

Tradiční slezský krmáš, který připravují členové Matice slezské, nabízí všem návštěvníkům dostatek dobrého jídla a pití.

Slezské dny jsou akcí, kde se rádi setkávají všichni, kdo mají rádi folklor, hodnotné kulturní zážitky a dobrou zábavu.

FESTIVAL NA POMEZÍ Již v roce 1993 se zde konal první ročník festivalu folkové, country a bluegrassové muziky "Folk a country setkání". Od roku 1996 dostal festival nový název - "Festival Na Pomezí" s mottem: "Píseň a ptáci neznají hranice". Vždy druhý víkend v červenci, týden po Zahradě, se v Dolní Lomné setkávají příznivci a účinkující ze tří pomezních států, aby naplnili výše uvedenou myšlenku a přispěli k vytvoření jednoho kulturního regionu bez hranic. V roce 2002 se toto setkání konalo již po desáté.

Festival není jenom přehlídkou hvězd, dává také příležitost začínajícím kapelám a zpěvákům. K prezentaci začínajících kapel slouží sobotní dopolední Otevřená scéna.

Během uplynulých let si tento festival získal mezi příznivci tohoto hudebního žánru pověst jednoho z nejpohodovějších festivalů FCT muziky v rámci celé České republiky.



Kromě vlastních akcí pronajímá Matice slezská areál ke konání kulturních akcí, např. pro Křesťanské společenství, které zde pořádá festival dechových hudeb, případně pro další kulturní akce.

Matice slezská je zřizovatelem dětského folklorního souboru

Malý Mionší a muziky Mionší, které reprezentují slezský folklor na mnohých přehlídkách a festivalech.

Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19793)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13709)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13867)

Last minute
18.1% (13234)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12700)

Celkem hlasů: 73303

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.