E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Kostel sv. Antonína Paduánského na Prašivé - Vyšní Lhoty (Beskydy)

Adresa: 

Vyšní Lhoty

 

Kostel sv. Antonína Paduánského z roku 1640. Jde o jednolodní stavbu z roku 1640. Původně byl zasvěcen sv. Ignáci z Loyoly. Po vystavění kostela na Borové pod Lysou horou v r. 1673, který byl zasvěcen právě sv. Ignáci, došlo u kostela na Prašivé v tomtéž roce k přesvěcení a novým patronem se stal sv. Antonín Paduánský. Jde o filiální kostel farnosti Dobrá. Konají se k němu tradiční poutě v polovině června (ke svátku sv. Antonína 13. 6.).

Prašivá se nachází na konci hlavního hřebene Těšínských Beskyd a spolu s nedalekou Godulou je jejich nejsevernějším výběžkem. Tyto hory jsou zároveň i nejsevernějšími rozsochami v celých Moravskoslezských Beskydech. Samotný kostel se nachází na tzv. Malé Prašivé. Jde o závěr temene hory s nadmořskou výškou cca 700 m. n. m.

Kostel se nachází 10 km jihovýchodně od okresního města Frýdku-Místku. Spadá do katastru obce Vyšní Lhoty. Je přístupný pěšky, na kole i osobním automobilem. Nejbližší autobusovou zastávkou jsou Dobratice-Harenda (2,5 km po červené pěší značce), nejbližší vlakovou stanici jsou Dobratice (5,5 km po červené pěší značce).

Automobilem nebo na kole je možno vyjet z Vyšních Lhot - z cesty spojující Dobrou a Morávku. U autobusové zastávky Vyšní Lhoty - Pod Prašivou je třeba odbočit u sochy sv. Antonína doleva. Cesta je zároveň značena žlutou pěší turistickou značkou. V tomto místě prochází také od roku 2000 dálková cyklostezka č. 46 Český Těšín - Vsetín a od roku 1999 také regionální cyklostezka - č. 6005 (Frýdek-Místek - Žermanická přehrada - Frýdek-Místek).

Se vznikem kostela se pojí zajímavá pověst. Majitel frýdeckého panství, ke kterému patřily od konce 16. století i Vyšní Lhoty, hrabě Jiří z Oppersdorfu byl v místě, kde nyní stojí kostel, na lovu. Střetl se s jelenem, kterého zranil. Statný jelen se rozlícen bolestí rozběhl proti svému nepříteli s takovou silou, že jej údajně zaklenul mezi své paroží, které zabořil hluboko do stromu, o který se vyděšený šlechtic opíral. Když jej po delší době našli a z neobyčejného uvěznění vysvobodili ostatní lovci, rozhodl se frýdecký pán z vděčnosti k Bohu, že ho ochránil téměř před jistou smrtí, postavit na místě památné události kostel.

V době druhé světové války se nacházel kostel v ochranném pásmu hranice mezi tzv. Protektorátem a Říší a byl v podstatě nepřístupný. Na konci války byl vážně poškozen. Přesto nabyl opět svého původního vzhledu. Pouze věžička, která je dnes plechová, byla v dřívějších dobách (lze tak usuzovat z nejstarších pohlednic z počátku 20. stol.) dřevěná.

V blízkosti kostelíku se nachází horská chata Klubu českých turistů s rozhlednou z přelomu 19. a 20. století.

Nejbližšími památkami stejného charakteru jsou dřevěný kostel Božího Těla v Třinci-Gutách a dřevěný kostel Všech svatých v Sedlištích u Frýdku-Místku.

Místo se nachází na severním okraji mapy edice Klubu českých turistů Moravskoslezské Beskydy 1:50 000 nebo na jižním okraji mapy Ostravsko stejné edice. Podobně se nachází i na mapách Kartografie Praha Beskydy 1 : 100 000 nebo nově i 1 : 50 000.

Autorem fotografií a spoluautorem textu je Miroslav Lysek.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Ubytování

    • RAMJÁČEK CHATA PRAŠIVÁ

  Památky

    • Skalická Morávka - návrh přírodní památky

    • Rozhledna Prašivá - Vyšní Lhoty

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19798)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13713)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13871)

• Last minute
18.1% (13243)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73335

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.