E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Zámek Choryně (Zlínsko a Hostýnské vrchy)

Adresa: 

Choryně

 

Zámek leží v obci Choryně asi 8 km od města Valašské Meziříčí. Renesanční zámek byl přestavěný z původní tvrze a je empírově upravený, s fasádou z počátku 19. století. Dnes budova slouží jako klášter sester sv. Kříže. Okolo zámku je udržovaný park, do kterého vstup není zakázán. Naproti zámku je empírový farní kostel sv. Barbory z let 1785 ? 1790.

Choryňský zámek měl být postaven roku 1573 za Václava z Ledské, ale ve skutečnosti byl obytný a správní objekt, ve kterém se zdržovala vrchnost ještě roku 1654 tvrzí. Tvořila ji dvouposchoďová budova. v tzv. vrchním stavení byla pouze jídelna a komora, ve druhém stavení, prvním poschodí, bylo pět pokojů a pět komor a ve spodním stavení, přízemí, byly tři pokoje, síň, pět komor, kuchyně, dvě spižírny a pekárna. v suterénu tvrze se nacházely sklepy, bohužel ve vinném sklepě se nacházelo pouze kvašené zelí. Pivovar, který stál naproti tvrze za potokem byl vybaven zařízením na sušení sladu a vaření piva. V roce 1654 náležel k lénu i mlýn, který byl značně sešlý a zcela zpustlá pila. Choryně po smrti Hynka Severského z Kulířova vypadala neutěšeně.

Kdo z držitlů léna nechal tvrz v Choryni přestavět na zámek nevíme. Bylo to zřejmě za Kaltšmídů z Eisenberka ve druhé polovině 17. anebo v první polovině 18.století. V popise z roku 1761 je tento objekt uveden jako obytná budova, která byla postavená z kamene na jedno poschodí, obsahovala kuchyni, velký sál a deset pokojů. Uvnitř budovy bylo nádvoří obklopené pavlačí a vydlážděné kamenem. Zámek ještě v té době chránil vodní příkop, v němž se chovali kapři a štiky pro potřebu zámecké kuchyně. Přes příkop vedl zvedací most, před níž stála palírna, lázeň a haltéř neboli vrátnice. Pivovar už bal postaven z kamene, v němž se nacházel také byt pro sládka.

Počátkem 19. století byl choryňský zámek za Jana Forgáče přestavěn do dnešní podoby. Jan Forgáč, který držel Choryni do roku 1831, nechal vystavět zbylá dvě křídla zámecké budovy, dal zavést vodní příkop kolem zámku a zrušit padací most. Někdy krátce po roce 1811 byl v kostele v Choryni ukryt poklad drobných mincí spolu s podkůvkami na boty a kapesními noži, který byl objeven roku 1970. Choryňský zámek byl roku 1882 upraven jako klášter kongregace sester sv. Kříže, jež do Choryně povolal arcibiskup Fuerstenberg. Klášter měl vychovávat řeholní dorost. V souvislosti s tím byla roku 1891 umístěna při klášteře 1. třída obecné školy, v níž sestry vyučovaly.

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

  Stravování

    • LIBA BISTRO

    • U PODMOLŮ RESTAURACE

  Památky

    • Přírodní rezervace Choryňský mokřad

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.04.2024 AŽ 28.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20118)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13957)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14119)

• Last minute
18.1% (13501)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12996)

Celkem hlasů: 74691

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.