E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 23. 04. 2024
Svátek slaví Vojtěch
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Přírodní památka Čertovy skály - Lidečko (Beskydy)

Adresa: 

Lidečko

 

690 m n.m. Rozloha 0,15 ha, katastr - obec Lidečko.

Skalní stěna charakteru schodovité zdi z odolných paleogenních pískovců. Jde o cca 150 m dlouhý, až 25 m vysoký a ve vrcholových partiích věžovitého charakteru 1 až 3 m široký skalní pískovcový masiv.Čertovy skály chráněné zákonem jako přírodní památka jsou z geomorfologického hlediska příkladem erozí narušeného tzv. strukturního svahu obvykle označeného jako skalní zeď či hradba. Jedná se o příčnými puklinami rozloženou pískovcovou lavici, která je součástí paleogenních luhačovických vrstev (starší třetihory). Je zde množství menších skalních útvarů, které byly vytvořeny zvětráním a odnosem měkčích partií horniny. Skála je známá pověstí o sázce mlynáře s čertem. Spolu s nedalekými Pulčínskými skalami je pravděpodobně nejznámějším i nejmohutnějším skalním útvarem v celé popisované oblasti i na celé Moravě vůbec. Patří zároveň na rozdíl od většiny skal této oblasti k popularizovaným a uznávaným přírodním a turistickým atraktivitám, jednomu ze symbolů Valašska.

Čertovy skály leží na levém břehu řeky Senice, vedle hlavní cesty i železniční tratě ze Vsetína do Horní Lidče a jsou z obou dobře pozorovatelné.

Celý skalní masiv má dvě poměrně odlišné tváře. Ze strany od řeky, resp. od cesty představuje bizarní skalní útvar vyzývající ke skalolezení, z turistického hlediska neprůstupný. Z druhé odvrácené strany jde kolem něj chodník, nad který vyčnívají pouze několik metrů vysoké skalní věžičky a ze kterého je možno v mnoha místech přímo vystoupit nad skalní stěnu a dívat se do údolí Senice. V tomto smyslu jde o jakoby romantickou procházku malým skalním městem. Obě dvě strany skal - byť zcela odlišně - jsou zároveň velmi vděčné pro hledání fotografických kompozic.

Spojení a přístup: Nejbližší autobusová zastávka se nachází přímo pod skalami. Nejbližšími vlakovými stanicemi jsou zastávky Lidečko-ves a Lidečko-zastávka (přibližně stejně vzdálené ? cca 1 až 1,5 km).

Ochrana, skálolezení: Čertovy skály leží mimo chráněnou krajinnou oblast. Jsou prohlášeny za chráněný přírodní výtvor. Skálolezectví je však na nich povoleno a často provozováno. Bližší popisy lezeckých cest, jejichž prvovýstupy jsou datovány obdobím 40. a 50. let minulého století a jsou doplňovány a modifikovány i v průběhu dalších desetiletí - prakticky do současnosti - jsou uváděny ve všech horolezeckých průvodcích po cvičných skalách.

Přímo pod skálami je i poměrně nový hotel Čertovy skály, další možnosti občerstvení jsou ve vsi Lidečko.

Ke skalám se váže řada pověstí. Jedna z nich o sázce čerta se zdejším mlynářem je spojována i se vznikem jejich pojmenování.

V okolí:
NPR Pulčín - Hradisko
Pulčínské skály
Skály Pět kostelů
Skalní město Izby
Skalní útvar "Propadlý hrad"

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 23.04.2024 AŽ 23.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Středa 24.04.

25°C
12°C

Čtvrtek 25.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20030)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13869)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14029)

• Last minute
18.1% (13416)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12892)

Celkem hlasů: 74236

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.