E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Hrad Lukov - Zlín (Zlínsko a Hostýnské vrchy)

Adresa: 

Zlín

 

Z obce Lukov severně od města Zlín (asi 10 km) se po červené značce dostanete k rozsáhlé zřícenině románsko-gotického hradu Lukov z první poloviny 13. století. Hrad chátral od 18. století, kdy jej poslední majitelé, hrabata Seilernové, opustili a nechali svému osudu. Předhradí je od hradu odděleno hlubokým příkopem, dochovaly se mohutné mostní pilíře, zbytky paláce, věží a obvodových hradeb.

Historie :
Na hradě byly nalezeny architektonické fragmenty svědčící o vzniku pod přímým vlivem huti cisterciáckého kláštera na Velehradě, jenž je možné přisoudit sakrálním objektům, které vzhledem k velikosti dochovaných fragmentů patrně nebyly pouhými hradními kaplemi. O této skutečnosti svědčí i patrně nejstarší existující písemná zmínka o hradě Lukově, zmiňující lukovského plebána jako jednoho ze svědků na listině královny Konstancie z roku 1235 ("Lambertus plebanus de Lukov..."). Vzhled a rozloha hradu z této doby je dosud nejasná, fragmenty nejstarší zjištěné podoby hradu jsou spojovány s břitovou věžicí vevázanou do hradby a hranolovou věžicí vysunutou před vnitřní hradbu, které nemají v našich zemích obdobu a řadí tak Lukov mezi přední lokality svého druhu u nás.

První písemný doklad o existenci hradu je listina Markéty ze Šternberka datovaná 1. listopadu roku 1332. Hrad byl v té době v držení významného rodu Šternberků. V roce 1334 se hrad vrací zpět pod správu královské moci, ale už někdy po roce 1342 znovu náleží Šternberkům a stává se hlavním sídlem Matouše, který je považován za zakladatele lukovské větve rodu. Ve druhé polovině 14. století dochází k rozsáhlé přestavbě hradního areálu. Po roce 1480 zahájil Albrecht ml. ze Šternberka rozsáhlou přestavbu, po jejímž dokončení vznikl jeden z nejrozsáhlejších hradních komplexů na Moravě. V roce 1512 se hrad Lukov stává majetkem rodu z Kunštátu. 1547 hrad prodali poručníkům sirotků po Zikmundu Nekešovi z Landeka. V roce 1614 po smrti poslední dědičky rodu Nekešů získal hrad a rozsáhlá panství její druhý manžel Valdštejn. V době stavovského povstání mu byl majetek zkonfiskován a majitelem se stal Jan Adam z Víckova. Ten hrad v roce 1625 postoupil císaři, který jej přidělil Štěpánu Šmidu z Frejhofen. Roku 1643 hrad dobyly švédské vojska a když ho opoštěli hrad zapálili. 23.dubna 1724 patřil hrad vysokému dvorskému úředníkovi Janu Fridrichu ze Seilern-Aspang. Seilernové se na Lukově nezdržovali často. Úřadování v obci bylo výhodnější a hrad pomalu propadal zkáze. Byl obydlen ještě v letech 1787 - 1789. V roce 1804 se již mluví jen o pustých a neobydlených zříceninách. Hrad byl ponechán svému osudu a stal se zdrojem levného stavebního materiálu.

V roce 1990 v porevoluční euforii vzniká Klub přátel Lukova. V roce 1992 byla dokončena oprava čela předbraní a 1996 opravena a znovu vyzděna zřícená valená klenba západního paláce. Zastřešení vstupní věže a vyzdění severní stěny západního paláce proběhlo během sedmi turnusů PsB roku 1997. V roce 1999 byly dokončeny výstavní prostory a klubovny ve vstupní věži a zahájily se práce na Dolním hradě - oprava bašty Svatojánky.


Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 27.04.2024 AŽ 27.05.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Neděle 28.04.

25°C
12°C

Pondělí 29.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20102)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13946)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14110)

• Last minute
18.1% (13492)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12982)

Celkem hlasů: 74632

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.