E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Jeskyně Šipka - Štramberk (Beskydy)

Adresa: 

Štramberk

 

Proslavila Štramberk díky archeologickým nálezům. Původně tzv. Čípova díra, nachází se na svahu Kotouče.

Jeskyně Šipka je nejznámějším krasovým útvarem štramberského krasu. Při archeologickém výzkumu v r. 1988 Karel Jaroslav Maska, profesor gymnázia z Nového Jičína, zde nalezl spodní čelist neandr-tálského dítěte, stáří 8 ?10 let. Téhož roku objevil krápníkovou jeskyni Šipku a před tím nalezl soubor bronzových předmětů z pozdní doby bronzové. Tento nález, který byl učiněn 24 let po nálezu lebky a kostí v německém Neanderthalu. V obývání jeskyně se střídali pravěcí lovci s dravou zvěří.

Vznik jeskyní na Kotouči je opředen tajemstvím. Jejich základ byl pravděpodobně vyhlouben vodním tokem obtékajícím Kotouč v úrovni dnešních jeskyní. Tento tok prorazil skalní žebro Šipky, Psího kostelíku a zřejmě i Čertovy díry již v před ledovcových dobách. Při ústupu ledovce byly jeskyně rozšiřovány tavnými ledovcovými vodami, spolu s táním ledovce asi došlo k odnosu měkkých hornin, které obklopovaly Kotouč a říční síť se pak zahloubila na dnešní úroveň.

Vstup do jeskyně je na sever a za krátkou vstupní chodbou následuje dno Propástky, ze které vybíhají chodby Jezevčí díra a Krápníková jeskyně. V její přední části jsou na stropě patrné trosky někdejší bohaté krápníkové výzdoby zničené lidmi krátce po jejím objevení.

Jeskyně poskytovala člověku útočiště již před 32 tis. lety, od té doby se v ní vystřídalo mnoho lidských kultur. Během teplých období poslední doby ledové zde sídlili neandrtálci, nositelé mousterienské kultury a gravettienští lovci mamutů. Na konci poslední doby ledové to byli magdalenienští lovci sobů. Tito lidé zde po sobě zanechali ve formě různě opracovaných kostí a parohů též 550 kamenných nástrojů z místního křemence, pazourku, rohovce a křišťálu.

Byly zde nalezeny i pozůstaky zvířat, jako jeskynní medvěd, který zde nějakou dobu pobýval, kosti Iva jeskynního, hyeny, nosorožce srstnatého, mamuta, zubra, pratura, pižmoně, levharta, rosomáka, soba polárního, losa. Celkem 130ti druhů živočichů.

Vlhké a zastíněné skály spodní části Propástky jsou vhodným místem pro výskyt drobných kapradin, např. sleziník červený a routička, osladič obecný a bukovinec vápencový.

Na stěně jeskyně je umístěna od r. 1922 pamětní deska K. J. Mašky od akad. sochaře Františka Juráně. Před jeskyní je umístěna busta Bohumíra Jaroňka, akademického malíře, který často navštěvoval a maloval Štramberk. Po schůdkách okolo jeskyně vystoupíme ke kamenné mohyle s křížem, postavené jako náhrada za zrušené kostely na vrcholu Kotouče. Kříž byl původně dřevěný. Napravo od kříže na Bezručově vyhlídce stojí dřevěná zvonička, která svého času nesla nápis ?Kdo si na mě zazvoní, bude žít až do smrti".

Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19785)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13703)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13862)

Last minute
18.1% (13226)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12688)

Celkem hlasů: 73264

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.