E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 07. 2024
Svátek slaví Kristýna
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

CHKO Poodří (Ostravsko a Opavsko)

Adresa: 

Správa CHKO Poodří, Trocnovská 2
702 00 Ostrava

E-mail: 

poodri@schkocr.cz

Web: 

http://www.zuova.cz/home/oldweb/poodri/charakte.htm

 

CHKO Poodří byla vyhlášena v roce 1991 na ploše 81,5 km2, na území 3 okresů - Ostrava, Frýdek - Místek a Nový Jičín. Nadmořská výška se pohybuje v rozpětí 212 m.n.m. a 298 m.n.m. Oblast je vymezena v severovýchodní části Moravské brány.

Zachovalost nivních mokřadních ekosystémů a poloha Poodří na evropsky významné tahové cestě ptactva pak znamenala zařazení chráněné krajinné oblasti do mezinárodní úmluvy s celosvětovou platností (Ramsarská úmluva). Dále je pak Poodří začleněno do sítě evropsky významných ptačích území a v rámci územních systémů ekologické stability jsou zde nadregionální biocentra a biokoridory. Bude rovněž součástí území v programu NATURA 2000. Osou oblasti je řeka Odra vstupující do CHKO z Nízkého Jeseníku ještě jako rychle proudící bystřina se štěrkovým dnem.

Po několika kilometrech u Jeseníku nad Odrou se tok v nivě Moravské brány zklidňuje, řeka se začíná výrazněji zahlubovat do měkkých nivních hlín a objevují se první z nesčetných meandrů. Po více než 55 km opouští Odra u přírodní rezervace Polanský les CHKO Poodří. Podstatné a unikátní je to, že Odra v Poodří má, u nás v ojedinělém rozsahu, zachován svůj přirozený charakter nivní řeky s mnohačetným volnými meandry, které každoročně mění svůj tvar -postupný proces tvorby tůní a mrtvých ramen je stále živý. Odra se svými břehovými porosty je řekou plnící všechny krajinářské a ekologické funkce.

Seznam chráněných území: PR Kotvice, PR Polanský les, NPR Polanská niva

Více o oblasti se dočtete na stránkách regionu rp.colorstudio.cz

Tisk zařízení

 

SEZNAM ZAŘÍZENÍ V OKOLÍ:

internal error 1021:Disk full (/tmp/#sql_2c4_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")