E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Památky

Zřícenina hradu Štramberk (Beskydy)

Adresa: 

Štramberk

 

Gotická válcová věž tzv.

Trúba o výšce 40 m a průměru 10 m a severovýcodní opevnění vnitřního hradu dochované v původní výšce, jsou dokladem hradu z první pol. 14. stol., který postavil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jinřich (bratr Karla IV.).

Hrad byl nazýván Strallenberg a podle dochovaného vyobrazení hradu z 18. stol. byl hrad původně dvoupalácový s dvěmi hranolovými baštami a hospodářskými budovami. Jádro hradu bylo tvořené malým nádvořím s věží a do níž se vcházelo po dřevěném mostě z druhého patra protilehlého paláce. Větší obytná budova, přestavěna na renesanční zámek, stávala v místech dnes stojící chaty Dr. Hrstky. Hrad byl obydlen a sloužil dalším majitalům, ale nebyl udržován. Roku 1783 tak došlo ke zřícení přední části hradu a stavební materiál byl v následujích letech rozebrán lidmi na stavby domů ve městě. Roku 1903 byla věž zastřešena a upravena na rozhlednu podle návrhu architekta Adolfa Hrstky. Byly postaveny dvě hradní brány a vnější hradby byly místy dozděny.

Při stavbě chaty Dr. Hrstky v roce 1924, při kopání jejich základů, byla objevena puklinová jeskyně pojmenovaná "Slámovou slují". Je veřejnosti nepřístupná a má jako jediná ve Štramberském krasu dochovanou krapníkovou výzdobu v nepoškozeném stavu.

Z hradeb a samotné věže je krásný výhled do kraje, po okolních obcích, na město, Červený kámen, Bílou horu i vrch Kotouč, kde se nachází jeskyně Šipka.

U věže je vsazena mosazná pamětní deska věnovaná tehdejšímu předsedovi Klubu č. turistů a iniciátorovi MUDr. Adolfu Hrstkovi, vytvořena sochařem F. Juraňem.

Hradní vrch je zastávkou i na naučné stezce "Štramberk" a okolo vede také tzv. "Lašská naučná stezka". V okolí se nachází několik skalnatých celků využívaných pro horolezectví.

Více informací najdete na mapách a publikacích :
Lexikony České republiky - 888 hradů, zámků a tvrzí ČR
Turistické mapy - č. 30 Beskydy, Javorníky

Tisk zařízení

 

POŘADANÉ AKCE V OBDOBÍ 28.03.2024 AŽ 28.04.2024:


Nebyly nalezené žádné akce nebo událostí.
 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19778)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13698)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13856)

Last minute
18% (13218)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73230

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.