E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Českokrumlovsko

Nejstarší kamenná rozhledna v Čechách

 

Rozhledna na Kleti, která je nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách, se slavnostně otevřela po rekonstrukci.

 

Desetiměsíční oprava stála zhruba deset miliónů korun, více než osmi milióny přispěla Evropská unie. Turisté mohou rozhlednu navštěvovat už zhruba měsíc, slavnostní otevření ale bylo odloženo kvůli povodním na jihu Čech, sdělila Ivana Kerlesová z agentury Komunik.
"Investice na rekonstrukci rozhledny zahrnuje například i vybavení informačního centra, dalekohledu, bezpečnostního kamerového systému, solárního napájení nebo meteostanice," uvedl Ladislav Faktor, který rozhlednu i sousedící turistickou chatu zakoupil v roce 2004. Vyhlídková věž, která byla v havarijním stavu, poskytuje dnes zázemí pro stálou expozici CHKO Blanský les a expozici o historii mikroregionu.
Příznivé počasí nabízí velkolepý výhled
Projekt komplexní rekonstrukce kulturních památek na nejvyšší hoře Blanského lesa začal rekonstrukcí turistické chaty v sousedství rozhledny. Tato rekonstrukce byla zdařile dokončena v roce 2007.
"Jsem rád, že rozhledna i chata už nadále nechátrají. Jedná se totiž o jedno z turisticky nejatraktivnějších míst regionu a sám se je jednou za čas s rodinou vydám navštívit. Z ochozu rozhledny je vidět nejen do našeho kraje, ale za příznivého počasí až na Alpy," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.
Rozhledna je zaregistrována od roku 1958 jako nemovitá kulturní památka. Roku 1822 až 1825 ji nechal postavit kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku ve výšce 1 084 metrů nad mořem.
Od roku 1971 je v provozu Lanová dráha Krásetín - Kleť, která téměř po celý rok dopravuje turisty na rozhlednu a chatu. Lanovka od začátku svého provozu přepravila přes tři milióny návštěvníků.

Zdroj : ČTK


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19803)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13717)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    • Last minute
    18.1% (13248)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73350

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.