E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Thajsko

Země chrámů

 

Kromě přírody, rušných přímořských letovisek a kultury můžete v Thajsku obdivovat také celou řadu cenných historických památek.

 

Za zmínku stojí především chrámy, kterým se zde přikládá velký význam. Byly zakládány členy královských rodin nebo za účelem opatrování nesmírně uctívaných předmětů a v Thajsku se jich nachází na 40 000. Těch opravdu nejvýznamnějších chrámů napočítáte přes 180.
Jednotlivé chrámy se od sebe liší architekturou, stářím, malbami, použitým materiálem, tvarem nebo účelem.
Některé jsou opředené mýty a proto jsou velmi navštěvované turisty, jiné jsou zároveň krásné a svým způsobem i strašlivé. V Thajsku ale narazíte i na chrámy ?obyčejné?. I ty však jsou plné zajímavostí a odkazů na thajskou historii. Vydejte se proto s námi za jejich poznáním, místy vás nad jejich krásou bude až přecházet zrak.
108 znamení Buddhy ve Wat Pho
Královský chrám první třídy Wat Pho je nejstarší v Bangkoku a jedním z největších v Thajsku. Byl založen v 16. století v době ayutthayské epochy. Roku 1781-1789 byl kompletně zrekonstruován Ramou I. Ulice Thanon Chethuphon rozděluje celý areál na dvě hlavní části. Na jedné najdete chrámové budovy, kde se můžete kochat památkami a odkazy thajských mistrů, na straně druhé můžete zavítat do příbytků mnichů, jejichž život je velice střídmý a bez zbytečného luxusu.
Nejzajímavější atrakcí celého chrámu, potažmo celého komplexu, je obrovský ležící Buddha. Socha měří celých 46 m na délku, na výšku 15 m a má znázorňovat umírajícího Buddhu v pozici, kdy dosáhl Nirvány. Ležící Buddha byl zhotoven v 19. století, kdy moc třímal ve svých rukou Rama III. Socha je vyrobena z cihel překrytých lakem, sádrou a plátkovým zlatem, proto se také celá blýská a vábí oči chtivých pozorovatelů.
Při pohledu na Buddhova chodidla uvidíte pravé a nefalšované zdobení perleťovými intarziemi se 108 znameními Buddhy. Pověsti praví, že pokud vhodíte do každé ze 108 připravených bronzových misek minci, získáte zvláštní buddhistické zásluhy.
Nejen ležící Buddha láká turisty ze všech koutů světa. Ve Wat Pho můžete navštívit i centrální svatyni, která je vyzdobena opracovanými pískovcovými panely s vyobrazením Ramakienu. Zvláštní péči si umělci dali s dveřmi, které jsou vykládané jemnou perletí. V chrámu navíc naleznete na 91 (někdy se uvádí 95) čedý ? pagod s ostatky, z nichž nejvýznamnější byly věnovány prvním králům dynastie Chakri. Chrám Wat Pho byl předurčen Ramou III. k centru výuky a thajci je proto chrám považován za první veřejnou univerzitu. V komplexu také sídlí společnost zaměřená na tradiční thajské masáže a aplikace léčivých rostlin.
Smaragdový Buddha ve Wat Phra Kaeo
Chrám smaragdového Buddhy je nejvýznamnějším chrámem v Thajsku. Počítá se také k nejúžasnějším stavbám, které může země nabídnout. Při jeho návštěvě vás okouzlí nádherná výzdoba a pozoruhodná péče, kterou thajci vynaložili na jeho stavbu.
Z celého komplexu přímo čiší neotřesitelná víra lidí v buddhistické náboženství a ve vlastní národ. Od roku 1784, kdy byl chrám dostavěn, prošel mnoha rekonstrukcemi, které jej obnovily a trochu i ?vylepšily? a zachovaly ho tak až do dnešních dní.
Největším lákadlem pro turisty je Smaragdový Buddha. Malá soška ze zeleného jadeitu (není to smaragd, jak by se podle názvu mohlo usuzovat) je nejsvětějším vypodobněním samotného Buddhy v celém Thajsku. Soška je vysoká 66 cm a v základně měří 48 cm. Najdete ji v Královské kapli na zlatém podstavci, kde je také třikrát ročně převlékána samotným králem. V létě na ní uvidíte korunu s drahokamy, v zimě zlaté roucho a v období dešťů klášterní roucho a čelenku.
Komplex chrámu se skládá z několika ojedinělých budov, které vás oslní množstvím zdobného zlacení, lakovaných barevných dlaždic a vykládanými okny. Vedle Královské kaple můžete navštívit Královský Pantheon, který je obklopen mužskými a ženskými, napůl lidskými postavami. Při jeho prozkoumání tu naleznete sochy králů dynastie Chakri, knihovnu, ve které je uložena Tripitaka ? hlavní pramen buddhismu a také Phra Si Ratana s Buddhovým popelem.

Zdroj : novinky.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19790)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13866)

    Last minute
    18.1% (13232)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12700)

    Celkem hlasů: 73297

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.