E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Nymbursko

Zámek Loučeň

 

Velkolepou podívanou chystá zámek Loučeň na sobotu 2. května, kdy se v jeho areálu uskuteční Napoleonské slavnosti. Návštěvníci budou celý den potkávat v zámeckém parku postavy v dobových kostýmech,

 

historické události jim připomene také několik hraných scén. ČTK o tom informoval manažer zámku Jiří Senohrábek.
Napoleonské slavnosti navazují na loňské Barokní slavnosti, které si získaly velkou oblibu. Tehdy lidé potkávali v parku korzující postavy z dob založení zámku. Letos se návštěvníci přenesou do roku 1813, pár týdnů před před Napoleonovu osudnou porážku v bitvě národů u Lipska. "Tentokrát budou v zámeckém parku důstojníci, hladoví vojáci, markytánky i doboví obyvatelé Loučně, nešťastní z pobytu vojsk v místě, kde bydlí," řekl Senohrábek.
Scénář akce vychází ze skutečných událostí, které se na zámku Loučeň a v jeho okolí staly v létě roku 1813. Tehdy se tu sešel rakouský císař František I. se svým bratrem, vojevůdcem Ferdinandem Toskánským, aby domluvili společnou strategii postupu proti Napoleonovi. O pouhé tři týdny později dorazila na Loučeň početná, sedmdesátitisícová armáda ruského velkoknížete Konstantina. Na své cestě do Lipska armáda několik dnů nocovala na okraji obce, kam zavlekla nepříjemnou epidemii. Místu ležení se dodnes říká Ruský bor.
"Všechny tyto události si připomeneme v pěti hraných historických scénách na zámeckém nádvoří a na louce u zámeckého kostela. Vrátí se tak třeba i atmosféra paniky, kterou loučeňští zažívali v časech Rusy šířené epidemie," uvedl Senohrábek. Lidé uvidí v parku také vojenský lazaret a hlavně nejmenší návštěvníky by mohlo zaujmout cvičiště pro vojáky se čtyřmi stanovišti.
Už následující sobotu 9. května se v zámeckém amfiteátru na Loučni chystá mimořádná divadelní událost. Pod širým nebem tu bude odehrána inscenace Prodaná nevěsta se sólisty opery Národního divadla v Praze. Titulní roli ztvární Dana Burešová, čerstvá držitelka Ceny Thálie za nejlepší divadelní výkon v oboru opera v roce 2008.

Zdroj : ČTK


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19803)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13716)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    • Last minute
    18.1% (13247)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73348

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.