E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Brandýs nad Orlicí

Přírodní bludiště

 

V místní části Brandýsa nad Orlicí v Klopotech se veřejnosti poprvé otevřel habrový labyrint, prohlédly si ho stovky návštěvníků.

 

Přírodní bludiště inspirované knihou Labyrint světa a ráj srdce, zde vybudovalo občanské sdružení "Brandýs ve světě" před pomníkem J. A. Komenského, který v Brandýse v letech 1622 - 1625 údajně pobýval. Nejvýznamnější finanční pomoc při budování bludiště poskytl Pardubický kraj, další prostředky pocházejí z příspěvků města, od sponzorů a z akce Kupte si svůj habr. Otevření labyrintu se uskutečnilo v rámci každoročního kulturního festivalu Brandýské mámení.
Výsadba započala v roce 2003
První habrové stromky sdružení vysadilo v parku Klopoty v roce 2003, nynější výška zelených stěn bludiště dosahuje dvou metrů. Přes dva tisíce stromů vytváří symbol zeměkoule, což je patrné především z výšky. V akci "Kupte si svůj habr"se prodalo 1340 stromů, mezi kupujícími byl také prezident Václav Klaus. Symbolické vlastnictví jednoho z habrů opravňuje k jednomu vstupu do bludiště zdarma. Labyrint o rozměrech 35 x 35 metrů má rafinovaně přerušované poledníky a rovnoběžky, které mají návštěvníkovi komplikovat cestu do středu, kde objeví výtvarný objekt symbolizující ráj srdce. Osa bludiště směřuje k pomníku učitele národů. Stěny z habru obecného jsou široké 0,8 metru, celková délka živého plotu dosahuje 635 metrů. Veškeré vstupy a prostupy jsou široké 1 metr. Přístupová cesta i cesty uvnitř labyrintu tvoří výsyp z jemného kamenného štěrku.
"Kmínky habrů postupně zesílí a stěny již nebudou tak neprůhledné. Každopádně je ale životnost labyrintu mnoho desítek let a naše generace v něm určitě bude moci bloudit bez omezení," řekl předseda sdružení Brandýs ve světě IvanTruhlička. Podle něj je brandýský labyrint první v republice, v němž se dá skutečně ztratit. Ostatní nejsou totiž tak vysoké, takže v nich nikdo nezabloudí.
Do konce září bude labyrint přístupný o víkendech od 9 do 17 hodin (s hodinovou polední přestávkou od 12 do 13 hodin), poté se přes zimu až do května příštího roku uzavře. Více informací je uvedeno v návštěvním řádu . Spolek očekává, že labyrint zvýší výletní atraktivitu města.

Zdroj : zprávy.zona.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19795)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13710)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13869)

    • Last minute
    18.1% (13236)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12704)

    Celkem hlasů: 73314

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.