E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Středočeský kraj

Zámek Loučeň

 

Prohlídka zámku začíná v reprezentativní schodišťové hale,

 

kde se nad velkým obrazem zámku Duino, vystavěném na mořském útesu nedaleko italského Terstu, seznámíte s původem rodu Thurn - Taxisů, dlouholetých majitelů zámku. Po vystoupání schodiště do prvního patra pochopíte, jak klíčové jsou první exponáty na prohlídkové trase, jakými jsou poštovní saně, obraz poštovního dostavníku, historické poštovní známky a poštovní schránka. Ano, Thurn - Taxisové, zámečtí páni, zbohatli především provozováním poštovních služeb, na něž získali postupně monopol v podstatě v celé Itálii a střední a západní Evropě. Hned vzápětí se ocitnete u slavnostně prostřené tabule jídelny, která je největší místností
na zámku. Tady spatříte nádherný porcelánový servis, který dostal poslední majitel zámku Alexander Thurn - Taxis jako svatební dar. Snad Vám nebude vadit, že z prostorových důvodů nespatříte všech 600 kusů - tolik různých nádob totiž zmíněný porcelánový servis čítá.

Se jménem Alexandra Thurn - Taxise se budete setkávat během prohlídky ze všech jmen nejčastěji - už proto, že současný stav zámeckých interiérů vychází z podoby, jakou měly za tohoto posledního majitele, jenž zemřel v roce 1939. Ve studovně knížete poznáte Alexandrovy velké vášně - především k cestování a chovu koní, jak to dokládají vystavené zvířecí suvenýry, nebo fotografie knížete skákajícího v už pokročilém věku přes proslulý pardubický Taxisův příkop. ložnice knížete, její předpokoj, koupelna či pokoj komorníka nechávají nahlédnout do ještě intimnějšího soukromí knížete. V podkroví je zase tajné království Alexandrovy choti, kněžny Marie von Hohenlohe - múzická žena oplývající výtvarným talentem, který dokazují mnohé její obrázky rozmístěné hned v několika zámeckých komnatách, měla v podkroví svůj ateliér. Vztah knížecího páru k umění a vzdělanosti dokumentuje hudební salón, v němž koncertoval i rodinný přítel Bedřich Smetana, který přímo pro knížecí pár zkomponoval skladbu Z domoviny, nebo knihovna, jejíž styl se šťastně vzhlédl v anglických vzorech. Po prohlídce křídla obývaného dříve kněžnou (ložnice kněžny, komnata kněžny a šatna) budete moci vstoupit i do světa knížecích princů - do dětského pokoje a sousedící učebny. z oratoře můžete nahlédnout i do interiéru zámeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie, stavby slavného barokního architekta Ferdinanda Maxmiliána Kaňky. Autentičnost vstupu do soukromí šlechtické rodiny podtrhuje množství dobových rodinných fotografií. Atmosféru oblíbených večerních prohlídek pak umocňují desítky hořících svíček.
Můžeme sebevědomě prohlásit, že historické zámecké komnaty jsou atraktivní samy o sobě, i bez numerologických triků, na které jsme vsadili v den otevření zámku. Víte snad široko daleko o zámku, který by ve svých reprezentativních zdech hostil postupně tak různorodou společnost vzácných návštěvníků, jakými byli rakouský císař a velký protivník Napoleona František I., americký spisovatel Mark Twain, německý básník Rainer Maria Rilke, český národní skladatel Bedřich Smetana, úspěšný anglický žokej a trojnásobný vítěz Velké pardubické Richard Fletcher, či za všechny slavné ženy Alice Masaryková, známá příznivkyně charity a dcera prezidenta Tomáše Garrique Masaryka? Bude nám potěšením, pokud se seznam zámeckých hostů rozšíří i o Vaše jméno či jména Vašich blízkých.
TIP:
Pokud jste opravdovými historickými fajnšmekry, doporučujeme návštěvu Komorní expozice v přízemí zámku, která dokumentuje vývoj loučeňského panství i rodinnou historii Thurn - Taxisů.

Zdroj : zamekloucen.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13861)

    Last minute
    18.1% (13224)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12688)

    Celkem hlasů: 73256

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.