E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jižní Morava

Mikroregion Modré Hory

 

Mikroregion Modré Hory v kouzelné krajině jižní Moravy mezi sebou svírají slavné vinařské obce Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice.

 

Bezmála už 800 let tvář zdejšího kraje formují vinohrady, a to zejména odrůdy pro červená vína, jejichž modré hrozny nakonec daly celé lokalitě název.

A proč vlastně Hory? Jednak proto, že vinaři chodí od nepaměti pracovat ?do hory? ? do vinohradu, ale zejména proto, že jsou katastry všech pěti obcí velmi svahovité a členité. I díky tomu se zdejší vinice doslova koupou ve slunečních paprscích a získávají tak svou lahodnou chuť.

Modré Hory však nejsou jen vinohrady. Je to celý turistický program se značenými trasami, pod kterým jsou podepsáni kromě zmíněných obcí i sdružení Forum Moravium, Vinařský fond České republiky, Národní vinařské centrum nebo Nadace Patnerství ? Greenways, známá svými cyklistickými projekty.

A tak se po malebné krajině mezi vinohrady můžete s chutí vypravit i na kole. Cestu vám budou lemovat nejen vinné sklípky a drobné křížky nebo lidové kapličky, ale díky výškovým rozdílům vás čekají i nádherné výhledy do krajiny. Přivítá vás končina s žijícími lidovými tradicemi, s mnoha památkami a turistickými zajímavostmi, ale hlavně s výbornými víny.

Projekt Modré Hory má ovšem kromě propagace vinařské turistiky na jižní Moravě ještě další cíle. Jde hlavně o zkvalitnění produkovaných vín s certifikovaným původem z Modrých Hor a také o udržení a rozšíření pěstování zdejších tradičních odrůd révy vinné jako je Frankovka nebo Modrý Portugal a z bílých Sylvánské či Neuburské.

Jenže nejen vinohrady ovlivnily tvář zdejší krajiny ? součástí projektu bude v rámci péče o krajinu i výsadba dnes již téměř zapomenutých, dříve hodně pěstovaných ovocných dřevin, jako jsou oskeruše, moruše nebo místní klony meruněk, broskvoní a třešní.

Krajina, výborné víno, barvitý folklór, místní gastronomické speciality a zejména pohoda, otevřenost a pohostinnost vytvářejí jedinečný kolorit Modrých Hor, které vás nadchnou svou přívětivostí. Hledáte-li tip na víkendový výlet nebo na dovolenou, neváhejte.

Zdroj : volny.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19787)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13705)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    • Last minute
    18.1% (13231)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73286

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.