E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Pátek, 29. 03. 2024
Namenstag Taťána
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Pension Pod Kopcem




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Národní park České Švýcarsko

 

Národní park České Švýcarsko byl vyhlášen počátkem roku 2000 jako čtvrtý národní park (tedy unikátní, člověkem téměř nedotčené přírodní území s jedinečnou flórou a faunou) v České republice.

 

Zaujímá plochu necelých 79 km² a hraničí s Národním parkem Saské Švýcarsko na německé straně hranic.

Příroda Českého Švýcarska
Příběh tohoto území se počíná před mnoha milióny lety, kdy se v oblasti dnešního Českého Švýcarska rozprostíralo mělké moře. Právě z jeho písečného dna se po ústupu moře zrodil podivuhodný svět pískovce. Svět skalních věží, mostů a bran, svět roztodivných kamenných forem, které připomínají včelí plástve anebo přesýpací hodiny.

Ledňáček říční Říše skal přitom není říší mrtvého kamene, ale hostí ty nejvzácnější živočichy i pozoruhodné rostliny. Po mnoha letech se do Českého Švýcarska vrátil sokol stěhovavý, svůj domov zde nachází i vzácný rys ostrovid či největší evropská sova ? výr velký.

V soutěskách potoků, říček a řek můžeme zaslechnout volání ledňáčka, objevit stopy vydry říční anebo zahlédnout siluetu pstruha potočního. Na svou pouť do Atlantského oceánu a zpět do vodních toků Českého Švýcarska se začal znovu vydávat losos obecný.

Charakter krajiny dotvářejí též výrazné vrcholy sopečného původu, jimž dominuje Růžovský vrch se vzácnou flórou (kyčelnice devítilistá, kapradina laločnatá) a pralesními stanovišti.

České Švýcarsko a lidé
Rysí kámen. Tvář krajiny Českého Švýcarska je odedávna spoluvytvářena také přítomností člověka. Smírčí kříže, skalní kapličky a opuštěné kostelní stezky připomínají dávné příběhy zdejších obyvatel. Harmonický soulad místních lidových staveb (tzv. domů s podstávkou) dodnes přitahuje pozornost návštěvníků, kteří se do Českého Švýcarska začali vydávat již na konci 19. století.

Jejich kroky míří nejčastěji k proslulé Pravčické bráně, největší pískovcové skalní bráně v Evropě, nebo za plavbou na lodičkách v soutěskách řeky Kamenice. Jedinečné zážitky však nabízejí také četné vyhlídky, např. Mariina vyhlídka u Jetřichovic, loupežnické skalní hrádky, jako je Šaunštejn u Vysoké Lípy, či romantická procházka Kyjovským údolím.
¨
Zdroj : České Švýcarsko


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Samstag 30.03.

    25°C
    12°C

    Sonntag 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19838)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13746)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13901)

    Last minute
    18.1% (13269)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12741)

    Zahl der Stimmen 73495

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.