E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Telč - Moravské Benátky

 

Patnáct let je na seznamu UNESCO. Má nejpohádkovější zámek s puncem klenotu moravské renesanční architektury.

 

Točila se tady Pyšná princezna, Kouzelný měšec, Z pekla štěstí nebo Jak se budí princezny. A je to jedno z nepůvabnějších měst kraje Vysočina. Telč, nazývaná též Moravské Benátky, se nachází v západním cípu jižní Moravy. Vedle rozhlehlého zámku s uzavřenou zahradou a anglickým parkem je tu unikátní náměstí Zachariáše z Hradce. To si zachovalo svůj původní půdorys z 2. poloviny 14. století. Je lemováno souborem měšťanských domů s podloubím, jejichž průčelí jsou hlavní atrakcí města.
Část z domů byla založena po požáru roku 1386. Mají gotické jádro, v přízemí mázhausy se vstupem z podloubí a tunelovitou chodbu vedoucí do dvora.
Část domů, které byly postaveny po požáru roku 1530, má již renesanční jádro a bohatou sgrafitovou výzdobu. Z nejzajímavějších domů na náměstí lze zmínit jednopatrový nárožní dům čp. 15, který zdobí figurální sgrafita s biblickými motivy, nebo dům čp. 61 nazývaný U Michala, na němž si můžeme prohlédnout sgrafita s postavami starozákonních světců a štít benátského typu.
Dohlíželi italští umělci
Při severní straně náměstí stojí zámek. Vznikl přestavbou původního gotického hradu ze 14. století. Tvořil jej dvoupatrový palác s kaplí, klenotnicí a hodovním sálem, k nimž v 2. polovině 15. století přibyly dvě hranolové věže a další hospodářské budovy.
V 2. polovině 16. století byl za vlády Zachariáše z Hradce radikálně přestavěn v renesančním slohu. V původním paláci vznikl velký společenský sál s kazetovým malovaným stropem a klenotnice byla vyzdobena sgrafity.
V blízkosti starého paláce byl postaven nový, tzv.Severní palác. Jeho velkou část zabírá Zlatý sál zdobený vyřezávaným zlaceným stropem z roku 1561, který je nejdůstojnější prostorou zámku. Můžeme si zde prohlédnout i podobizny Zachariášových rodičů vytvořené roku 1529 malířem Jakubem Seiseneggerem.
Práce probíhaly pod dohledem italských umělců, které Zachariáš zval do Telče po své cestě do Itálie, kde byl silně ovlivněn italským renesančním uměním. Završení celkové podoby této architektury se připisuje Baldassare Maggimu z Arogna.
Telč si oblíbil Jan Zrzavý
Základní prohlídková trasa zámku dnes návštěvníky zavede právě do těchto honosných renesančních sálů. Druhá prohlídková trasa zase vede obytnými místnostmi. které někdejšímu majiteli sloužily do roku 1945. I jejich zařízení je upraveno do tehdejší podoby.
zámku je také galerie, v níž jsou vystaveny obrazy českého moderního malíře Jana Zrzavého, umělce, který si Telč zvlášť oblíbil.
Celý zámek je obklopen parkem se vzácnými cizokrajnými dřevinami a nádherným klasicistním skleníkem založeným rovněž v 16. století. V zámku dnes sídlí městské muzeum, jehož expozice jsou věnovány městskému a venkovskému interiéru, historii Telčska a horácké kultuře. Dominantou muzea je velký pohyblivý betlém manželů Vostrých pocházející z poloviny 19. století.
Město jako na dlani
Na nejvyšším místě starého města se tyčí 49 m vysoká pozdně románská Svatodušní věž, která je nejstarší městskou stavbou a zřejmě i pozůstatkem kostela původní obce z 1.poloviny 13. století.
Původně strážní věž je v létě přístupná a pod sebou máte Telč a nejbližší okolí jako na dlani. Ve věži je stálá výstava obrazů a archeologických nálezů objevených při rekonstrukci věže. K věži přiléhá kostel sv. Ducha, původně románský a později upravený v pozdně gotickém slohu.
Město ve středověku chránil důmyslný obranný systém využívající okolních vodních ploch. Zbytky hradeb se dochovaly zejména na jihovýchodním okraji historické části města. Součástí opevnění byly i dvě městské brány.
Malá (Dolní) brána navazuje na zámek a pochází z roku 1579. Před ní se původně nacházel vodní příkop s padacím mostem. Velká (Horní) brána byla postavena v 2. polovině 16. století a roku 1833 byla zbořena její zadní část, která se nacházela za přemostěným vodním příkopem směrem k městu.
Historické centrum i jeho okolí je jako stvořené pro zajímavé procházky. Na severozápadním okraji města za zámkem začíná památné stromořadí tvořené většinou lípami, které je asi 1,5 km dlouhé a vede k parku, na jehož území byla vyhlášena přírodní rezervace Luh u Telče.
Stromořadím a celým městem prochází červeně značená Březinova cesta, která spojuje básníkovo rodiště město Počátky s místem jeho posledního působení Jaroměřicemi nad Rokytnou.

Zdroj : aktuálně.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19788)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13708)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13232)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73291

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.