E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Hrálovéhradecko

Kuks - zámek v tempu baroka

 

Jedná se o obec a výletní místo v údolí Labe, 25 km od Hradce Králové. Podmětem k založení této obce byly minerální prameny.

 

Příznivý výsledek vedl ke zbudování šlechtické rezidence na tomto místě, jež se stala významným místem, kde se scházela šlechta z celého okolí. Název Kuks (Kux) vznikl na památku zlatých dolů, jejichž stopy byly objeveny v okolí. Toto panství koupil v 17.století rakouský generál Jan Špork.
Kuks ? co zde najdeme
V původní podobě a rozloze se do dnešních časů dochovaly pouze budovy špitálu s kostelem a plastickou výzdobou a schodiště s vodní kaskádou u zámku. V roce 1740 zničila povodeň závodiště, letohrádek a holubník. Zámek byl zbořen roku 1901.
Kuks ? pozoruhodnosti
Hlavní pozoruhodností Kuksu je sochařská výzdoba kostela a špitálu. Autorem četných soch je sochař vrcholného baroka Matyáš Bernard Braun. Ve 24 alegorických sochách Ctností a Neřestí, v alegorii osmi Blahoslavenství, v plastikách Náboženství, Andělů smrti a v soše Křesťanského rytíře vyjádřil postoj hraběte Šporka ke světu i životu. Významná je také barokní lékárna s původním mobiliářem z 18. století.
Lapidárium v Kuksu
Braunovo lapidárium. Jsou zde umístěny Braunovy originální sochy.
Braunův betlém
Skvělým tipem pro procházku je barokní betlém, vytesaný do skálv v lesním úseku M. B. Braunem. Evropský unikát v sochařství. Ze skal vystupují biblické postavy vás ohromí. Na sochách už sice zapracoval zub času, v minulosti však byly i barevně vyvedené. Přesto se jedná o úchvatnou podívanou. Umění v lese ? to jen tak někde nezahlédnete.

Pokud máte chuť na uvolňující a zároveň poučný výlet do období baroka, zajeďte si do Kuksu. Stejně tak, jak je baroko monumentální a rozervané, toto místo čiší obrovskou energií. Z Kuksu je blízko do Babiččina údolí, Orlických hor a dalších turisticky významných míst.

Zdroj : Mineralfit


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19791)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13866)

    Last minute
    18.1% (13234)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12700)

    Celkem hlasů: 73300

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.