E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Guesthouse *** Jana - Mříčná




Magazine Gulliver

Previous page

Řecký ostrov Sámos

 

Ostrov Sámos je největším z Egejských ostrovů. Ty se rozkládají od Rhodop na severu směrem na jih podél západního pobřeží Turecka.

 

Ke známým Egejským ostrovům patří mimo Sámosu, Límnos, Chios, Thassos a také Lesbos.
Samos je velký a zelený ostrov s krásnými plážemi. Turistický ruch je tu relativně malý, snad protože je zde trochu studenější moře než ve zbytku řeckého světa. Ale právě protože je na ostrově Samos málo turistů, vyplatí se jej navštívit. Nejlepší je projezdit celý ostrov, k čemuž je potřeba půjčit si auto nebo aspoň kola. Sezónní turisté míří zejména na pláže na severním pobřeží. Pláže jsou písečné, oblázkové nebo kombinované.
Samos je jenom malý kousek od Turecka, úžina je úzká asi jenom dva kilometry. Do Turecka je normálně vidět a občas není poznat, které hory patří ještě Samosu a které už Turecku.
Hlavní město ostrova Samos je stejnojmenný přístav Samos. Leží v severovýchodní části ostrova v hlubokém zálivu obráceném na západ.
Další větší město severního pobřeží ostrova Samos -- Karlavassi -- je spíše průmyslové s mnoha opuštěnými skladišti a továrnami. Hodně klikatých uliček. Hlavní přístav je velmi rušný.
Pro českého turistu je asi nejdůležitějším místem Samosu město Pythagorion. Zdejší kdysi vojenské letiště dnes přijímá mezinárodní a charterové lety. Letiště má kód SMI.
Z historie ostrova Samos jsou zajímavé dvě osoby:
Pythagoras z mínus 6. století. Matematik, proslavil se hudební naukou postavenou na matematice, pravidelnými mnohostěny a pythagorovou větou.
Tyran Polykrates ze stejné doby. Polykratův prsten je prapředlohou pro Tolkienova Pána prstenů.
Památek je spousta. U již zmíněné lokality Pythagorion na jihovýchodním pobřeží se dá dostat do tunelu, který osobně považuji za div techniky starověku. Původně vodovodní štola vede skrz kopec. Úžasné je, že ač byla ražena ze dvou stran, uprostřed se obě ražby potkaly. Stavbu řídil Pythagoras.
Dál na západ se nachází kdysi největší chrám Řecka, dnes už v rozvalinách. Jmenuje se to tu Heraion (asi podle bohyně Héry) a kromě náznaků někdejšího obrovského půdorysu se zachoval kus jednoho sloupu.
V létě v roce 2000 byl ostrov týden v plamenech.
Nejvyšší hora ostrova Samos se nazývá Kerkis nebo také Vigla.

Zdroj : řecké ostrovy


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19785)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13863)

    • Last minute
    18.1% (13228)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12691)

    Number of contender 73270

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.