E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Mexická Riviera Maya

Po stopách bájných Indiánů

 

Na území poloostrova Yucatánu se nachází tři státy ? Yucatán, Quintana Roo, Campeche. Právě stát Quintana Roo je domovem tak romantického a čistého pobřeží, jakým je Riviera Maya.

 

Poloostrov má rovinatý terén, ale je překvapivě rozmanitý. Je zde řada archeologických nalezišť, světoznámá biosférická rezervace Sian Ka´an a stylová koloniální města, kde se mísí domorodá kultura a umění s vlivy, které přivezli křesťanští kolonisté.

Nejvyhledávanějšími místy poloostrova jsou letoviska na jihovýchodě, k nimž patří právě Riviera Maya, která se mohou pochlubit jak panenskou přírodou s pralesními oblastmi a přírodními plážemi s jemným bílým pískem, tak i komfortem v podobě nově zrekonstruovaných luxusních hotelů a apartmánů a řadou sportovních příležitostí.

Následky hurikánů, které před pár lety pobřeží poničily, nejen že nejsou v dnešní době již patrné, ale přispěly k modernizaci a zvýšení komfortu letovisek a příslušejících zařízení.

Nejlepší dobou pro poznávání této pozoruhodné země je období mezi říjnem až květnem, kdy tu panuje stále ještě relativně teplé a suché počasí, což může být velmi vítaná změna oproti chladné středoevropské zimě.

Trocha z historie Mexika

Mexiko bylo již od 1. tisíciletí před n.l. zemí vyspělých civilizací. V předkolumbovské době zde postupně žily indiánské kultury Olméků, Toltéků, Zapotéků, Mayů a Aztéků. První významnější byli Olmékové a potom Mayové (kolem roku 300 n.l.).

Mayové stavěli kamenné pyramidy a byli uznávanými znalci astronomie. Po Mayích přišli Toltékové a potom Aztékové, kteří založili hlavní město - Tenochtitlách. Jak historikové dokládají, Aztékové používali kalendář a prováděli krvavé rituální oběti.

Jejich říše vydržela až do příchodu Španělů. V roce 1519 založil H. Cortés město Vera Cruz a krátce na to dobyl v roce 1521 město Tenochtitlán. Roku 1535 tak vzniklo na dobytém území Nové Španělsko. Nemilosrdná nadvláda Španělů vedla v roce 1810 k válce za nezávislost. Ta byla vyhlášena 6. 11. 1813.

Během 19. století sice získalo Mexiko nezávislost, zapletlo se ale do války s USA (40. léta), v níž ztratilo Kalifornii, Arizonu, Nové Mexiko a další příhraniční oblasti. Vlády nad zemí se také na čas zmocnili Francouzi (císař Maxmilián Ferdinand Josef).

Císařství však nevydrželo dlouho. Již v roce 1867 Benito Juárez, první prezident v Americe indiánského původu, obnovil republiku.

Další těžké období pro Mexičany nastalo v letech 1877?80 a 1884?1911, kdy v zemi panovala diktatura P. Diaze.

V roce 1910 začala mexická revoluce, v jejímž čele stáli Pancho Villa a Emiliano Zapato, a tak se o rok později podařilo obnovit liberálně republikánské zřízení.

Revoluční skupiny vytvořili jednotnou Národní revoluční stranu, která se později přejmenovala na Stranu institucionalizované revoluce. Tato strana vládne až do současnosti.

Riviera Maya

Oblast poloostrova Yucatán je bohatá na historické památky, některé z nich požívají ochrany UNESCO, ale také na ojedinělé přírodní parky a rezervace. Mezi nejzajímavější lokality patří Tulum, Xel-Ha, Xcaret, Cobá a Chichén Itzá.

Tulum

Město Tulum se nachází 60 km od Playa de Carmen. Pro svou polohu a blízkost mayských památek na březích Karibského moře je považováno za jedno z nejhezčích míst na území regionu Riviera Maya.

Městu Tulum patří zóna známá jako Tankah-Tulum, ve které najdeme turisticky atraktivní místa jako je Tankah a Xel-Ha. Jméno Tulum toto území dostalo až po španělské kolonizaci. Dříve neslo pro svůj krásný pohled na vycházející slunce nad Karibským mořem jméno Zamá, což v mayském jazyce znamená "východ slunce".

Většina památek pochází z let 1200?1500 n. l., ale najdeme zde také památky mnohem starší. Mezi hlavní stavby patří hrad zasvěcený bohu Kukulcánu a Chrám bohů. Tulum je pro své památky a krásné prostředí často vyhledávaným místem.

Xel-Ha

Při vyslovení jména Xel-Ha se mnohým vybaví jedna z významných archeologických zón Mexika. Nachází se 10 km severně od Tulumu a 58 km od Playa del Carmen. Výraz Xel-Ha je kombinací mayského spojení znamenajícího "vstup do vody", jež popisuje geografickou polohu tohoto místa.

První zmínky o lokalitě pocházejí z roku 1527, kdy si Španělé toto místo přejmenovali na Salamanca de Xalá. Město Xel-Ha se pravděpodobně rozvíjelo nejvíce v letech 100?600 n.l., kdy bylo využíváno jako přístav a hrálo velkou roli v mayských plavbách po pobřeží Karibského moře.

Z roku 1200 n. l. se datuje stavba hradby, která chránila celý sektor. Na tomto území najdeme mnoho památek spojených s náboženstvím a také 540 metrů dlouhou mayskou cestu. Jedna z legend říká, že toto místo bylo vytvořeno mayskými bohy.

Xcaret

Překrásné území, které v překladu znamená "Malá zátoka", se nachází asi 5 kilometrů od Playa del Carmen. Dříve bylo centrem obchodu a neslo jméno P´ole (v překladu "zboží"). Dnes je tento park nejnavštěvovanějším místem oblasti Riviera Maya. Turisty lákají nejen památky, ale také "ekopark" věnovaný mayské a mexické kultuře.

Nejstarší památky pocházejí z období 250?600 n. l., ale většina staveb je z pozdější doby, a to z období 1200?1500 n. l. V této lokalitě můžeme vidět také katolický kostel, díky kterému byla ovlivněna a radikálně se změnila náboženská historie amerického kontinentu.

Cobá

Archeologická oblast patřící ke starobylému městu Cobá se nachází zhruba 47 km od Tulumu. Na území 70 čtverečních kilometrů najdeme šest a půl tisíce staveb hlavně z období 100?250 n. l. a 900?1200 n. l. Jméno Cobá v mayském jazyce znamená "neklidná voda". Mayští předchůdci se nepochybně inspirovali okolními pěti jezery, které hrály důležitou roli v zemědělství.

V letech 600?900 n.l. se Cobá stalo centrem mayské civilizace. Roku 1550 s příchodem Španělů se středem mayské říše staly Chichén Itzá a Tulum. V Cobá se nachází 45 mayských cest, které spojují město s okolními místy jako Yaxun (100 km) a Ixil (19 km).

Mezi nejznámější místní památky patří kostel s mnoha symboly a vyobrazeními postav, typické mayské hřiště a nejvyšší pyramida Yucatánu zvaná Nohoch Mul, z jejíhož vrcholu můžete vidět ostatní památky této oblasti.

Chichén Itzá

Jedno z nejznámějších míst na Yucantanském poloostrově a v Mexiku vůbec. Jeho dominantou je devítistupňová pyramida nazývaná Kukulkánova, která stojí na základech jiné mnohem starší stavby. Dalším významným objektem této zóny je chrám bojovníků s tisíci sloupy, chrám masek, mayská observatoř, kde se rozvíjela matematika, astronomie a zaznamenávaly se zde důležité události.

Je zde také jedno z největších hřišť, které mělo pro mayské obyvatele velký význam. Jejich hra připomínala dnešní košíkovou, avšak hráči se nesměli míče dotýkat rukama. Tým, který prohrál, byl obětován bohům. Obětním místem byla studně nazývaná "canote".

Zdroj . volny.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19785)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13863)

    Last minute
    18.1% (13228)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12691)

    Celkem hlasů: 73270

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.