E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Chodsko

Domažlice

 

Domažlice leží na přítoku Radbuzy ? na říčce Zuřině ? a má bohatou minulost. Původní osada vznikla na místě celní stanice při obchodní cestě do Bavorska již v 10. století.

 

Kolem roku 1260 zde založil král Přemysl Otakar II. město, z jehož počátků se dochovaly části hradeb. Historický střed města ? městská památková rezervace ? je dosud obklopen zbytky gotického opevnění s Dolní bránou ze 13. století. Na náměstí stojí řada renesančních měšťanských domů s gotickým jádrem. Z období přestaveb, které probíhaly na konci 15. a v průběhu 16. století, pochází převážná většina slohových domovních portálů i ostatních datovatelných kamenických článků, viditelných na fasádách i skrytých v nitru domů.
Neodmyslitelnou dominantu domažlického náměstí i celého města tvoří odnepaměti impozantní válcová věž. Většinou je považována za věž kostelní, vybudovanou jako součást raně gotického chrámu. Druhý takový kostel s válcovou věží bychom v Čechách marně hledali. Podle odborné literatury je věž považována též za součást raně gotického opevnění města. Je zřejmé, že zde byly spojeny v jeden celek stavby, s jejichž sloučením se původně nepočítalo. Věž nemá mezi městskými věžemi v Čechách a zřejmě i v přilehlém Bavorsku srovnatelnou analogii. Nejstarší realistické vyobrazení věže přináší kresba města z r. 1592. Zde je věž zaznamenána prakticky v dnešní podobě. Věž je však vystavěna na mělkých základech a je při výšce 56 m odchýlena od svislé osy o 70 cm. Je to poznat na první pohled. Vnější průměr dosahuje 8 m, síla zdí prvního patra se blíží 280 cm. Obsahuje 12 pater spojených jednoduchými dřevěnými schody a zvonici se zvony. Věž je přístupná veřejnosti, z ochozu se naskýtá překrásný rozhled po městě i jeho okolí.
Dalším významným objektem, který nelze při prohlídce minout, je starobylý Chodský hrad, který vznikl spolu se založením města. Pohostinnosti domažlického hradu využili nejednou čeští králové, především Jan Lucemburský a jeho syn Karel. Z původní gotické stavby, kde sídlil královský purkrabí, chodský rychtář a zasedal chodský soud, se zachovala pouze štíhlá věž. Po velkém požáru v srpnu r. 1592 zůstal hrad zpustošený a v troskách. Barokní přestavba v letech 1726 ? 27 a úprava v r. 1830 daly hradu dnešní podobu. Hradní budovy poté sloužily k nejrůznějším účelům: bylo tu okresní hejtmanství, cejchovní úřad, solnice, městská knihovna, městský archiv i muzeum. Dnes je zde umístěno Muzeum Chodska s národopisnými sbírkami, obrazy, uměleckými výrobky, historickými památkami, které dokumentují dějiny města, Chodska a širokého okolí.
Mezi další unikátní zajímavosti patří ponocný. Jeho noční pochůzky městem a jeho zpěv patří ke stále živé tradici Domažlic. Setkat se s ním je možno vždy v pátek a sobotu ve 21 a 22 hodin na náměstí u věže, kde zpěvem odpovídá na hlas pověžného, kterého uslyšíte z ochozu věže pět chválu Hospodinu a nabádat před ohněm. Ponocný v historickém kostýmu s halapartnou a lucernou je vděčným námětem pro fotoaparáty návštěvníků města. Ponocný se ?koná? od června do konce září, takže letos už ho nepotkáte, až příští rok. To však neznamená, že po ten zbytek roku ?bez dozoru? můžete v nočních Domažlicích tropit neplechu...
Ještě než opustíme Domažlice úplně, je třeba připomenout i další událost spojenou s městem ? a to bitvu u Domažlic (1431). Z náměstí je to krátká procházka (3 km) po zelené značce do Baldova, na místo památného boje, kde Husité ?zahnali zpěvem? křižáky přes Všerubský průsmyk. Zde se nachází nedostavěný památník osazený deskami s daty dalších bitev husitských válek. A protože je odtud nádherný výhled na vrcholy Šumavy a Českého lesa, je místo opatřeno panoramatickou mapou KČT.

Zdroj : CzeCot


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19776)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13697)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13856)

    Last minute
    18.1% (13218)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73227

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.