E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Barbados

Pohádková dovolená u moře

 

Barbados je korálový ostrov sopečného původu. Korálové útesy, bílý písek a tyrkysové moře vytváří typické panorama karibského ostrova. Ostrov ve tvaru hrušky s rozlohou 430 km2 je domovem 275 000 obyvatel.

 

Leží asi 850 km severovýchodně od Venezuely a hlavním městem je Bridgetown. Pokud hledáte místo pro exotickou dovolenou u moře, Barbados je ideální volba.
Historie Barbadosu
Barbados vznikl kolizí atlantické a karibské desky současně se sopečnou činností. Prvními obyvateli byli Arawakové, kteří zde připluli až z Venezuely. Později byli ale přemoženi karibskými Indiáni ? kanibaly. Ani ti zde ale nevydrželi dlouho, do otroctví je uvrhli Španělé. Ostrov se stal svobodným kouskem země až v roce 1966, kdy byla Anglií uznána jeho nezávislost. Ostrov Los Barbados byl pojmenován podle vousů, které připomínají zdejší fíky svými chomáčky. Zavítali na Barbados i Piráti z Karibiku?
Geografie ostrova
Povrch ostrova tvoří nížiny i kopcovitý až skalnatý terén. Atraktivní je pro turisty také rozsáhlý systém podzemních řek, jeskyní a jezer, které jsou zdejší zásobárnou pitné vody.
Barbadoská fauna a flóra
Na ostrově Barbados žije spousta vzácných druhů živočichů. Netopýři, ještěrky, divocí králíci, žáby, mloci, kolibříci a především želvy jsou vysoce chráněné. Želvy jsou na lidi natolik zvyklé, že s nimi dokonce můžete plavat podél korálových útesů. Za nejvzácnější jsou však považovány tzv. zelené opice. Barbados je také ostrovem bohaté flóry ? překrásné zahrady můžete pozorovat na každém rohu. V minulostí byl ostrov doslova královstvím cukrové třtiny a výroba cukru je jedním z hlavních způsobů výdělku dodnes.
Počasí na Barbadosu - dovolená 2007 pod sluncem
Počasí na Barbadosu je tropické a stálé, je zárukou, že zde dovolenou 2007 prožijete opravdu pod sluncem. Výjimkou je období od června do října, kdy se na ostrově často objevují tropické deště. Voda se však rychle ztrácí v podzemních jezerech a brzy je zase sucho. Jasné a slunečné počasí zmírňuje příjemný vítr, teplota se celoročně pohybuje okolo 28°C.
Státní zřízení, úřední jazyk na Barbadosu
Barbados je nezávislým členem Britského společenství. Hlavou státu je anglická královna, soudní systém je však nezávislý. Oficiálním jazykem je angličtina.
Barbadoští obyvatelé se umějí bavit
Zdejší obyvatelé jsou velmi otevření, přátelští, štědří a zábavní. Jsou silně věřící a užívají si život plnými doušky. Náboženství hraje na Barbadosu velkou roli ? své místo zde mají snad všechny druhy víry. 80% obyvatel jsou potomci otroků dovezených z Afriky.
Zábava, sportovní a rekreační vyžití uprostřed Karibiku
Korálové útesy po celém pobřeží ostrova jsou ideálním místem k plavání a šnorchlování. Při potápění můžete proplouvat některým z tuctu vraků potopených lodí. Západní a jihozápadní pobřeží Barbadosu vyniká nejkrásnějšími plážemi s bílým, místy narůžovělým pískem. Barbados nabízí spoustu možností sportovního vyžití ? kajaky, rybaření (Zkuste rybolov z břehu bez navijáku >>), golf, kriket, jízda na kole, surfing, windsurfing, parasailing a mnoho dalších. Také o zábavu nepřijdete ? na Barbadosu se stále něco slaví. Úžasná je i místní architektura. Gregoriánské budovy, viktoriánská sídla a dřevěné budovy s korály lákají k prohlídkám měst.
Nejzajímavější místa Barbadosu
Hlavní město Bridgetown
V přístavu hlavního města Bridgetown zakotví ročně přes 500.000 luxusních výletních lodí. Obdivovat ale můžete také kontrast moderní i koloniální architektury, obchodní domy i malé dřevěné obchůdky. Za návštěvu stojí také zábavná ulice Baxter´s Road nebo Queen´s Park, kde se pod starými baobaby pořádají přátelské pikniky.
Holetown
Moderní centrum turistického ruchu, nejstarší město ostrova.
Sam Lord´s Castle
Vápencový hrad na jižním pobřeží Long Bay.
Flower Forest
Flower Forest neboli ?květinový les? je překrásné místo se všemi květinami, které se na Barbadosu vyskytují. Nedaleko odtud se nachází také fascinující vápencová oblast s jeskyněmi, podzemními proudy a vodopády.
Barbados Wildlife Reserve
Přírodní rezervace se vzácnými zelenými opicemi, želvami a dalšími chráněnými druhy barbadoského živočišstva.
Harrison´s Cave
Unikátní jeskyně s podzemní řekou, vodopádem a jezírky.
St. Michael
Staré vojenské městečko s původní architekturou a mnoha památkami.

Zdroj : Mineralfit


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19780)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13857)

    Last minute
    18% (13219)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12683)

    Celkem hlasů: 73238

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.