E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Buchlovický zámek

 

Buchlovický zámek nechal postavit Jan Dětřich z Petřvaldu. Podle pověsti prý proto, že jeho manželce Anežce Eleonoře z Colonna-Felsu, která pocházela z Itálie,

 

bylo na hradě Buchlově stále zima a starý hrad už také neodpovídal novodobému pohodlí. Hrad Buchlov ovšem natrvalo neopustili, ale zvolna bydlení střídali. Dalo by se říci, že zámek měli asi jako chalupu, takovou hodně reprezentativní! Zámecký komplex tvoří dva objekty, uprostřed je nádvoří, které na jedné straně obklopuje hlavní zámecká budova, nazývaná dolní zámek a na opačné straně hospodářský trakt, označovaný i jako horní zámek nebo Flora. Vlastní zámek má půdorys ve tvaru písmene U, budova je situována ve svahu a proto je ze dvora na přízemní a ze zahrady na patře. Uprostřed hlavního křídla je dvoupatrová budova s kupolovou střechou, která má v přízemí salu terrenu a v patrech hlavní sál. Architektem byl pravděpodobně Domenico Martinelli. Současnou podobu dostal zámek až v první polovině 20.století, úpravami architekta Dominika Feye. Střechy hlavní budovy byly doplněny vikýři a atikovou balustrádou a upraveny byly i interiéry zámku. Navrhl také brány, sochy do nik a mříže. Přízemí dolního zámku sloužilo pohostinským a obytným účelům. Nejnáročněji je vyzdobena sala terrena pod hlavním sálem, její plochou klenbu souvisle pokrývá štuková dekorace s mytologickými náměty a stěny mozaikový ornament. Objekt Flóry, který sloužil původně k ubytování služebnictva a ve střední části jako konírna, také v roce 1924 upravil Dominik Feye. Zámecké konírny přestavěl na pohostinské byty a konírnu přistavěli na jiném místě.
Hlavní pozornost byla věnována vybavení a výzdobě reprezentačních místností v prvním patře, hlavně oválný hlavní sál, zvaný také hudební. Prostupuje dvě patra a je po obvodu předělen galerií, která má zlacené kovové zábradlí. Na stěnách a kupoli jsou krásné štuky a fresky. Mobiliář a výzdoba dalších prostor hlavního podlaží pochází zčásti z doby výstavby zámku a bylo zde využito také starších děl z vybavení hradu Buchlova. Velmi zajímavé jsou koutové kabinety. V levém z nich se v roce 1908 konala významná diplomatická schůzka, jak připomíná pamětní deska nad krbem. V kuřáckém salonu vás určitě zaujme štuková výzdoba, ornamentální parketová podlaha a dominantní portrét Ferdinandy Károlyiové, manželky Leopolda II. Berchtolda od maďarského malíře Gyuly Benczura. Po vymření rodu Petřvaldských se totiž majiteli zámku stali Berchtoldové z Uherčic. Následuje knihovna, kam byly kolem roku 1730 přemístěny z hradu Buchlova knihy Petřvaldů, ale Berchtoldové je vrátili zpět a nahradili novějšími svazky. Za knihovnou následuje prostorná jídelna s kredencí z roku 1642, uvidíte zde také portrét budovatele zámku Jana Dětřicha z Petřvaldu a jeho choti a další rodinné portréty obou rodů. Dveře jídelny v severovýchodním koutě důmyslně ukrývají domácí výklenkovou kapli, zdobenou na vnitřku křídel pozdně gotickými malbami světců, doplněnými obrazy ze 17.století. Určitě se vám bude líbit i stříbrný salon Eleonory z Petřvaldu, zařízený ve stylu Ludvíka XVI. Sousední tři hostinské pokoje uchovávají aspoň z části původní vybavení.

Zdroj : V. Červinka


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19786)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13703)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13864)

    Last minute
    18.1% (13230)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12694)

    Zahl der Stimmen 73277

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.