E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Alandské ostrovy

Turistický ráj

 

Finsky Ahvenanmaa, švédsky Åland - souostroví vícě než 6500 ostrovů a šérů na žulovém prahu oddělujícím Baltské moře od jeho Botnického zálivu ve Finsku .Rozloha 1552 km2, 20700 obyvatel (1980),

 

administrativní středisko Maarianhamina na největším ostrově Fasta Åland (650 km2).
Do roku 1809 byly součástí Švédska, v roce 1809 je mírovou smlouvou spolu s Finskem získalo Rusko, od 1917 byly finské. Po sporech se Švédskem v roce 1921 vyhlášena jejich demilitarizace (potvrzena 1947 v mírové smlouvě s Finskem). V letech 1951-1952 získaly autonomii.
Počet obyvatel malého ostrůvku Kökar se v létě ztrojnásobí. Poklidné místo uprostřed Baltského moře, které má asi deset kilometrů čtverečních a 380 stálých obyvatel, se vždy od června do srpna zaplní letními hosty. Kökar je jedním z 6000 ostrůvků, které tvoří Alandské souostroví. Autonomní ostrovní provincie Finska, kde se hovoří švédsky, je turistickým rájem a velmi dobře si to uvědomuje.
"Turistika roste, a to nás těší. Snažíme se přilákat i návštěvníky z jiných zemí, než je Finsko a Švédsko," řekla ČTK Britt Lundbergová, alandská ministryně pro evropské záležitosti. V loňském roce navštívily ostrovy s asi 26.000 stálými obyvateli přes dva dva miliony turistů. V 90. letech minulého století to bylo o půl milionu lidí méně. Většina si souostroví prohlédne za den po cestě trajektem z Finska do Švédska či opačně, jiní ale zůstávají déle. V ostrovních hotelech je přes 2600 pokojů, další ubytování nabízí na 2000 chatek k pronajmutí. Pro turistiku je na ostrovech všechno připraveno - chaty v kempech jsou vybavené ledničkou, cyklostezky dobře značené a průvodci hovoří plynně anglicky. Mnozí návštěvníci nepřijedou trajekty, ale zakotví u ostrovů s vlastní lodí. Láká je především krásná příroda. "Máme tu asi 55 až 60 losů, sčítáme je v zimě podle stop ve sněhu. Střelit můžeme 30 losů za tři roky. Ale střílet losy mohou jen členové spolku," rozvypráví se o zvláštnostech "svého" Kökaru majitel tamního kempu Hans Paviljongen. Na ostrově žije 49 let, opouští ho jen na zimu, kdy si přivydělal na záoceánském parníku. "Problém je v tom, že členem spolku se může stát pouze místní, ten, kdo tu trvale bydlí. A takových lidí je málo," dodává. Alandské ostrovy zabírají asi 5400 kilometrů čtverečních v hrdle Botnického zálivu v Baltském moři. Největším ostrovem je Aland s hlavním městem Marienhamnem, kde také žije 60 procent stálých obyvatel souostroví. Z hlavního ostrova je to do Švédska dvakrát blíž než k finskému pobřeží a švédsky mluvící alandská komunita se v rámci Finska těší široké autonomii. Ostrované vydávají vlastní známky, jejich auta mají svérázné poznávací značky. Nad sídlem třicetičlenného parlamentu vlaje vlajka, kterou ostrovy získaly v roce 1954. "Domů teď jezdím jenom o víkendu, odpočívat a trochu pracovat. Je tu klid," svěřil se ČTK na lodi směřující z hlavního ostrova na odlehlý Kökar mladý inženýr Patrik. Sám přes týden pracuje v alandské metropoli Mariehamnu. Návalu turistů na malý ostrůvek se prý nebojí; podle něj jde jen o dva měsíce v roce, během nichž si mohou místní přivydělat. "Majitelé kempů, půjčovny kol, muzea - ti všichni se těší na léto. Odpočívat budou v zimě, která je tu dlouhá," míní muž. Turistická sezona končí na Alandských ostrovech, stejně jako v celé Skandinávii, fakticky v polovině srpna, kdy místním dětem začíná školní rok. V tu dobu se až do příštího června uzavřou některá místní muzea i kempy.

Zdroj : cestování-Atlas


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19790)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13866)

    • Last minute
    18.1% (13232)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12700)

    Celkem hlasů: 73297

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.