E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Sobota, 04. 05. 2024
Name-day Květoslav
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu



Magazine Gulliver

Previous page

Karlovarsko

Blatenský příkop

 

Podél vodního příkopu vede naučná stezka, která vás provede od jedinečných přírodních společenstev Božídarského rašeliniště až do královského horního města Horní Blatné s památkami na těžby rud.

 

Na Blatenském příkopu můžete spatřit celou řadu obnovených technických objektů - napouštěcí objekt z potoka od Božího Daru, zděné odlehčovací přepady v místech křížení s vodními toky pro regulaci množství vody v příkopu, dřevěný akvadukt, lapače písku a další.
Dobývání rud v Krušných horách na počátku 16. století nebylo možné bez vody. Z toho důvodu pověřily těžařské společnosti z Horní Blatné stavitele Štěpána Lenka výstavbou 12 km dlouhého vodního příkopu, kterým byla přivedena voda pro zásobování báňských a hutních provozů v Horní Blatné z povodí říčky Černé u Božího Daru. Vodní příkop se vine po vrcholcích Krušných hor v nadmořské výšce 945-975 metrů od rašelinišť u Božího Daru, přes Rýžovnu, Bludnou a po severní straně Blatenského vrchu se stáčí nad Horní Blatnou. Po jeho dokončení nastal bouřlivý rozvoj těžby nejen v okolí Horní Blatné, ale i v celém území podél vodního díla. Někdy po půli 16. století se vodní příkop stal výhradním majetkem města Horní Blatné. To v roce 1570 získalo od Maxmiliána II. zvláštní výnos, kterým panovník prohlásil ochranu vodního příkopu a udělil Horní Blatné dědičné právo vybírat po všechny časy vodní poplatky a sladovné. Odtud také pochází název příkopu Erbwassergraben - dědičný vodní příkop.
Blatenský příkop byl na počátku 90. let minulého století téměř zničen - koryto bylo zaneseno, na mnoha místech byly porušeny ochranné hrázky a zničeny i betonové konstrukce. K současné obnově historického vodního díla vedly správce ZVHS důvody související s životním prostředím - humínové vody z Božídarských rašelinišť bylo nutné Blatenským příkopem zachytit a odvést mimo vodárenskou nádrž Myslivny, která je hlavním zdrojem pitné vody pro příhraniční obce. Projekt obnovy byl zpracován podle dochované archivní kolaudační dokumentace rekonstrukce z roku 1929, provedené tehdejším vodním družstvem v Horní Blatné. Dnešní stavební práce na obnově trvaly od roku 1995 do roku 2001.

Zdroj : hrady.cz


    Previous page

     


    Weather

    Sunday 05.05.

    25°C
    12°C

    Monday 06.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20140)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13991)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14141)

    • Last minute
    18.1% (13539)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13024)

    Number of contender 74835

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.