E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Řecko

Země s bohatou historií a krásným mořem

 

Řecko je země, která má dlouhou a bohatou historii a Řekové jsou velmi pohostinní a milí lidé, kteří rozhodně nikam nepospíchají. Do Řecka se můžeme dostat

 

s mnoha cestovními kancelářemi, ale není důvod proč si cestu nenaplánovat přesně podle vlastních představ.

Ti, kteří nemají příliš finančních prostředků, mohou využít letu do Soluně. Za zpáteční let s Czech airlines zaplatí 5000-6000 Kč. Lety jsou několikrát během týdne, ovšem může se stát, že se člověk ocitne v Soluni poněkud v méně vhodnou dobu, jako například ve dvě hodiny ráno. Poté záleží na fantazii každého z nás, jak se s tím umí vypořádat.

Letenku do Athén je dobré si zařídit s předstihem, mohou být také levnější, nicméně se může stát, že není volný zpáteční let. Cena zpáteční letenky se nejlevněji pohybuje od 10.000,- Kč a více.

Existuje také autobusové spojení Praha - Athény express, kdy cesta trvá okolo 33 hodin, ale vzhledem k tomu, že se přejíždějí země jako je Srbsko, kam je nutné mít vízum a Bulharsko, cesta již tak sama osobě dlouhá se prodlužuje, člověk trpí, proklíná onu řeckou autobusovou společnost, která velmi zřídka zastavuje na odpočinek a vykonání osobní hygieny. Cena jízdenky je srovnatelná s cenou letenky do Soluně.

Památky, moře a výborná kuchyně

Řecko poskytuje rozsáhlé množství památek, krásné moře a dobré jídlo. Meteora je řada klášterů v Thessalii postavená na těžko přístupných skalách ze slepence. Ubytování je možné v městečku Kastraki těsně pod těmito kláštery.

Delfy jsou krásné svou polohou vysoko v horách a současně kousek od moře. Je zde také velmi hezký kemp s červenými muchomůrkami, které osvětlují cestičky v kempu.

Ve většině kempů, které jsem měla možnost navštívit, lze spát pod širákem, jsou zde často přístřešky, ačkoliv v letních měsících je pravděpodobnost deště mizivá.

V Athénách lze navštívit mnoho známých památek, které se především koncentrují do jednoho místa, jedná se o známou Akropoli a Agoru. Hostel v Athénách se nalézá kousek od náměstí Omonia za velmi slušnou cenu a hned naproti je další cenově velmi dostupný hotel s milým personálem.

Neodmyslitelnou součástí Athén je velký přístav Pireus, kde sídlí řada společností zajištující plavby na řecké ostrovy. Ceny lodních lístků např. na Krétu stojí kolem 17 eur (jednosměrná cesta).

Ti z vás, kteří dávají přednost poznání místního vlakového spojení, mohou využít vlak do Korintu přes Korintský průplav. V Korintu je známý chrám Dia, římské lázně a mnoho fíkovníků.

Nad Korintem se tyčí Akrokorint, kopec nyní s citadelou a hradbami, původně zde byl chrám Afrodity. Je zde překrásný výhled, kterým se budete moci kochat, pokud se vám ovšem podaří nahoru vůbec dostat.

Další velice zajímavou památkou jsou Mykény s hrobkami, Lví bránou a Atreovou pokladnicí. Nezapomeňte si vzít s sebou baterku a hledejte schody dolů, je zde vlhko, nicméně ostatní turisté bez baterky vám budou závidět.

V Mykénách je také možnost ubytování. Ze dvou kempů doporučuji méně honosný, kde vás přivítá starší osoba s hroznovým vínem a chlazenou vodou. Za velmi hezkou cenu vám tahle babička uvaří jídlo, je to rodinný kemp a cítíte se tu jako doma.

Dále vaše cesta může vést do městečka Navplio, které je postaveno v Benátském stylu pěkně u moře. Jsou zde osamocené pláže, krásné koupání. Více do vnitrozemí je městečko Nemea, kde jsou velmi zajímavé památky, které spravuje univerzita Berkley. Je zde sportovní stadion, lázně a muzeum s krátkým filmem reprodukující starověké hry na místním stadionu.

Kousek od Navplio se také nachází další zajímavost Řecka, a to Epidauros, kde je ono největší divadlo v Řecku. Bylo stavěno pro 15000 lidí, má neuvěřitelnou akustiku a krásný výhled na Peloponés. Hned vedle je Palleas Epidauros, což je malé městečko s písečnou pláží a pestrým podmořským životem.

Vysněná země na stopování

Na závěr - spát na plážích v Řecku můžete kdekoli, je zde všude mnoho psů, kteří jsou ale většinou přátelští a hladoví. Řecko je také vysněnou zemí na stopování. Onu propagovanou Olympskou riviéru bych si nevybrala, jsou zde písčité pláže a daleko k památkám.

Chalkidiky mají různorodější pobřeží a hezké moře, nicméně k památkám je ještě dále, než od Olympské riviéry. Peloponés vám tedy nabízí přesný opak.

Pokud rádi cestujete dle vlastní osy, můžu Řecko jenom doporučit, rozhodně se neztratíte, ačkoliv se ne vždy dobře domluvíte. Proto je vhodné s sebou mít průvodce Řecko od nakladatelství Olympie.

Je zde také pár slov z řečtiny a s jejich kombinací si již nějak poradíte. Cenově je Řecko v mnohém srovnatelné s námi.

A ještě poslední maličkost o Egejském moři, bývají zde medúzy, které nepřehlédnete, jsou mírumilovné a dělají vám společnost při koupání.

Zdroj : web.volny.cz/magazin


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19798)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13713)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    Last minute
    18.1% (13243)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73334

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.