E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Zuberec a Roháče

Na Slovensku jako v Alpách

 

Zuberec leží na severovýchodě Žilinského kraje, zhruba ve dvou třetinách cesty mezi Liptovským Mikulášem a Tvrdošínem a je turistickým vstupem do Západních Tater, zvaných též Roháče.

 

Málokde jsou ve střední Evropě příznivější podmínky pro vysokohorskou turistiku, procházky přírodou a poznávání jejích krás než v Roháčích, jen 150 kilometrů od českých hranic.
Hlavní hřeben Roháčů je asi 40 km dlouhý a jeho dvě třetiny tvoří výraznou hraniční čáru mezi Slovenskem a Polskem. Většina vrcholů Roháčů dosahuje výšek nad 2000 metrů. Mezi nejznámější vrcholy patří Ostrý Roháč s výškou 2088 metrů, Baníkov (2178 m) nebo nejvyšší Bystrá s úctyhodnými 2248 metrů.
Horská turistika nebo-li treking je zde velmi oblíbená hlavně u zkušenějších návštěvníků, své si zde najdou ale i rodiny s dětmi, cyklisté (83 km dlouhá Oravská cyklomagistrála), milovníci historické architektury či vodních sportů v blízkých termálech, které jsou ale vhodné i na léčení různých neduhů.

Muzeum oravské dědiny
Skanzen regionální lidové architektury v Brestové se řadí k nejkrásnějším muzeím lidové architektury v Evropě. Expozice muzea je rozdělena na 3 hlavní části ? Dolnomoravský rýnok, Zamagurská ulice a Goralské lazy. Tyto celky mají reprezentovat různé typy osídlení Oravy a pokud možno soustředit stavby typické pro všechny společenské vrstvy tehdejšího obyvatelstva. Nezapomeňte zavítat do dřevěného farského kostela sv. Vendelína, postaveného v roce 1933 architektem Harmincem.

Oravský hrad
Jednou z nejvýznamnějších památek hradního stavitelství na Slovensku je mohutný Oravský hrad, který se tyčí na strmé vápencové skále přímo nad obcí Oravský Podzámek. Milovníci dobrodružství zde mají možnost vychutnat si večeři s hrabětem Drákulou i noční prohlídku hradu.

Meander Park Oravice
Milujete vodu? Celoročně a za každého počasí otevřený Meander Park Oravice, moderní termální koupaliště, je pro vás ideálním místem. V areálu se nachází několik relaxačních bazénů s termální vodou o teplotě 36 až 38 °C, ochlazovací bazén, masáže, stylová restaurace s barem, kavárna a bistro. Voda tady nejen hřeje, ale také léčí. Termální voda vyvěrá z hlouby 1611 m a vlévá se do bazénů o ploše 640 m2.
Meander Park není v okolí Zuberce osamocen, je zde mnoho jiných termálních koupališť jako například Bešeňová či aquapark Tatralandia.

Akce, které stojí za to navštívit
- Závody psích spřežení, Eurocup Zuberec (konají se vždy v průběhu ledna) - Podroháčské folklórní slavnosti (každoročně začátkem srpna)

Proč jet do Zuberce?
Vysokohorská turistika jako v Alpách, je zde však mnohem levněji.
Ačkoli jsou v průměru jen o málo nižší než proslavené Vysoké Tatry, turistů sem jezdí méně.
Po výšlapech si odpočinete v termálech Meander Park či Bešeňová.

Jak se sem dostanete?
Autem nejlépe ze severní Moravy přes Žilinu a Liptovský Mikuláš. Autobusem nebo vlakem do Liptovského Mikuláše, dále autobusem směr Zuberec.

Zdroj : www.e-slovensko.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19798)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    Last minute
    18.1% (13243)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73336

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.