E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

POLUBNÝ PENZION




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Kadaňsko

Rozhledna na Svatém vrchu

 

Kadaňský Svatý kopeček (dříve Strážiště, též Hutberg) je jednou z dominant tohoto města ležícího v okrese Chomutov. Tento čedičový vrcholek se nachází jen několik minut chůze od centra města

 

a jeho zalesněné svahy poskytují místním obyvatelům příjemné místo k odpočinku. Navíc od roku 2003 naleznou na nejvyšším bodě Svatého kopečku novou rozhlednu nabízející malebné pohledy na řeku Ohři, na město Kadaň i s jeho historickým jádrem, na nejbližší kopce Doupovských hor na jihu a západu a na široký pás Krušných hor na severu. Jen kousek od nás můžeme spatřit elektrárny Prunéřov a mezi stromy vykukující elektrárnu Tušimice.
Ačkoli je dnes Svatý kopeček zcela pokryt lesním porostem, v minulosti tomu tak nebylo. Až do druhé pol. 19. stol. zde totiž byly vinice, pole a sady a připomínkou po této době nám jsou kamenné tarasy a zídky na některých místech úpatí kopce. Od 60. let. 19. stol. bylo započato se zalesněním Svatého kopečku (smrk ztepilý, modřín opadavý, borovice lesní, dub červený, trnovník akát, javor jasanolistý, cypřišek Lawsonův, zerav západní, borovice hedvábná,?). Parkové úpravy a zalesňování vrchu prováděl Sadovnický a okrašlovací spolek města Kadaně až do roku 1925, kdy také dokončil výstavbu vyhlídkového altánu na vrcholku kopce.
Jednoduchý vyhlídkový altánek mohli návštěvníci Svatého kopečku na jeho místě nalézt až do 60. let 20. stol. Bohužel v té době dřevěná stavbička shořela a kamenná podezdívka byla posléze devastována. Vrchol kopce byl postupně zakryt hustou vegetací a místo upadlo v zapomnění.
Teprve až počátkem tohoto století byl Svatý kopeček ?znovu objeven?, když byla jeho revitalizace součástí plánů kadaňské radnice. Podle projektu ing. Miloslava Hnáta posloužila kamenná podezdívka jako základ pro novou rozhlednu, která v sobě zakomponovala jednak základ vyhlídkového altánu s osmi betonovými sloupy a osmibokou ocelovou konstrukci s krytým vyhlídkovým ochozem vyvýšenou nad samotný altán. Výstavba nové rozhledny byla zahájena v červenci 2003 a náklady na její zbudování činily 2 mil. korun (z toho 1,3 mil. představovala dotace krajského úřadu, zbylé prostředky do projektu vložilo město). Stavební firma F.R.K. zvládla zhotovení poměrně rychle a tak se nový turistický magnet Kadaně mohl návštěvníkům otevřít již 13. října 2003.
Celková výška věže je 14,5 metrů a na vyhlídkovou plošinu ve výšce 9 metrů vede celkem 52 schodů. Rozhledna je volně přístupná a vede k ní modrá turistická značka.

Zdroj : rozhledny.webzdarma.cz


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19794)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13868)

    • Last minute
    18.1% (13235)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12702)

    Zahl der Stimmen 73308

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.