E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Francouzská Polynésie

Tahiti a její ostrovy

 

Tahiti a její ostrovy, oficiálně Francouzská Polynésie, jsou roztroušeny na ploše neuvěřitelných čtyř miliónů čtverečních kilometrů ve východní části Tichého oceánu. Celková rozloha 118 ostrovů

 

a atolů činí pouze 4.000 km2 a zahrnuje celkem 5 souostroví: Společenské ostrovy, na kterých žije 3/4 populace v Polynésii, je zde administrativní centrum - město Tahiti i nejvyšší bod: AT Orohena (2241 m).
Australské ostrovy na obratníku Kozoroha se sestávají z 5 atolů, které jsou od sebe vzdáleny až 100 km a leží 570 - 1270 km jižně od Tahiti. Markézy najdete 1400 km severovýchodně od Tahiti, nedaleko rovníku a skládají se z 15 ostrovů, 6 je však neobydlených. Mezi Tahiti a Markézami leží 77 atolů skupiny Tuamotu jihovýchodní prodloužení nese název Gambier. Celková plocha pevniny na všech ostrovech má menší rozlohu než polovina ostrova Korsika. Tahiti, největší město nejznámějšího ostrova má polohu 17°32´ jižní šířky a 142°34´ západní délky a leží 6.300 km od pobřeží Kalifornie, 5.390 km od Austrálie, 9.500 km od Japonska a 17.700 kilometrů musíte překonat cestou z Evropy.
Tropické klima se dvěma sezónami. Od listopadu do dubna zde můžete počítat s nejvyššími teplotami 26- 30° C, počítejte s velkou oblačností a krátkými vydatnými srážkami Zbytek roku je období, které přináší mnohem méně deště, teploty jsou o něco nižší. Teplota vody je relativně konstantní a dosahuje cca 26 - 28°C. Markézy jsou nejsušším místem v Polynésii, na nejjižnějších Australských ostrovech je chladnější zima a spadne zde i mnohem více srážek. Cyklóny se vyskytují v celé Polynésii, ale jen výjimečně dosahují ničivých rozměrů.
Polynésie je skutečně kvetoucí souostroví bohaté na rostlinné druhy. Vegetace se liší ostrov od ostrova. Na všech ostrovech se vyskytují nádherné kokosové palmy, ibišky, banány, vanilka, mango a obrovské množství květin, které jsou s velkou péčí pěstovány i v zahradách u rodinných domků. Na ostrově Moorea najdete celé plantáže ananasů, na Markézách citróny, oříšky kešu a papáju.
Pozemská fauna je zde v menšině. V Polynésii se nemusíte bát hadů, na cestách do vnitrozemí se musíte chránit repelentem před hmyzem. Na ostrovech najdete více než 100 druhů ptactva a na břehu laguny mimo pláže jsou tisíce zemních krabů. Vodní říše je úplně jiný svět. Stovky živočišných druhů žijí v průzračně čisté vodě včetně mnoha druhů žraloků i barakud a překrásných rejnoků. Tyto ryby se nacházejí dále od břehů a do lagun nevplouvají. Koupání je zcela bezpečné.
Ve Francouzské Polynésii žije necelých 250 000 obyvatel, z toho 86% na Společenských ostrovech. Najdete zde několik etnických skupin, převažují potomci původního obyvatelstva, žijí zde Evropané (nejvíce Francouzi) i Číňané.
Polynésané jsou tradičně věřící a návštěva kostela zde patří k běžnému životu. Celkem 55% obyvatel se hlásí k protestantům a 30% je katolického vyznání. Je zde i 6% mormonů a 2% patří k církvi Adventistů sedmého dne.
Životní úroveň místního obyvatelstva se stále zvyšuje i za vydatné finanční spoluúčasti z pevniny, poslední léta jsou ve znamení budování kvalitního systému zdravotní péče i vzdělávání.
Základní školy mají stejný systém jako ve Francii, od roku 1987 zde mohou studenti získat i akademický titul. Z kultury lze připomenout zejména originální hudbu, kterou je možné slyšet v každém lepším hotelu v podání místních hudebníků, kteří hrají a zpívají jako o život. Snad žádný turista si nenechá ujít ukázku místních tanců, které se podobají známým tancům Hula z havajských ostrovů.
Na ostrovech se mluví místním jazykem a francouzsky, turista se domluví v hotelech a službách především anglicky. Místní tahitský jazyk se nazývá také Maohi a je užíván více v mluvené než psané formě. Na různých ostrovech má řadu dialektů.

Zdroj : www.tahiti.cz


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19780)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13859)

    • Last minute
    18.1% (13221)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12684)

    Celkem hlasů: 73243

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.