E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Apeninský poloostrov

Pohádkové Gargano

 

Jednou z nejkrásnějších oblastí Apeninského poloostrova je pohádkově čarovné Gargano. Charakteristický tvar poloostrova, , který jako ostruha vyčnívá na italské botě, láká turisty svými přírodními krásami,

 

křišťálově čistým mořem, piniovými háji, nedalekými ostrůvky Tremity, vápencovými mořskými jeskyněmi a písečnými plážemi k odpočinku.

Poloostrov Gargano je v Itálii umístěn na východním, tedy jadranském, pobřeží, a to ve střední Itálii. Protější břeh chorvatského pobřeží je vzdálen 150 km a po přeplavení, nejkratším severovýchodním směrem, ke druhému břehu bychom dorazili do Dubrovníka. Co do jižní polohy však Vieste odpovídá, při srovnávání s východním pobřežím Jaderského moře, makedonskému Ulcinj. Pro lepší orientaci si můžete všimnout, zde na mapě, u makedonského pobřeží východně naproti Gargánu Skadarského jezera, které je pod Titogradem (Podgorica) a je hraničním jezerem mezi Makedonií a Albánií. Kdo projel a poznal Makedonii od Ulcinj přes Skadarské jezero, Titograd a Skopji k Ohridskému jezeru, jistě ví o čem mluvím.
Poloostrov Gargáno je přibližně 65 km dlouhý a 40 km široký a zaujímá rozlohu 2015 km2. Nejvyšší horou pahorkatiny Gargána je Monte Calvo s výškou 1065 m. Vnitrozemí poloostrova je jenom řídce osídleno. Jde o relativně chudý kraj, ve kterém není žádný průmysl, až na několik mramorových a alabastrových lomů. Najdete zde však především velké olivové háje, zemědělce pěstující ovoce a zeleninu a rybáře. Je zde proto čistý vzduch, čisté moře a překrásná příroda. Poloostrov je zalesněn a je na něm vyhlášen chráněný přírodní park. Rozlehlý les Foresta Umbra, který pokrývá plochu mezi městečky Rodi Garganico, Peschici, Vieste a Mattinata je zalesněn buky, duby, tisy a píniemi. Pobřeží tvoří strmé vápencové útesy s mnoha jeskyněmi vyhloubenými mořem, skalními mosty a mezi nimi skrytými malými plážičkami, nad skalami jsou potom husté píniové porosty.
Na severu poloostrova jsou dvě slaná jezera, Lago di Lesina a Lago di Varano, která jsou rájem vodního ptactva. Nejvýznamnějším pobřežním městem na Gargánu je Vieste, které leží na nejvýchodnějším výběžku poloostrova a má 14 tisíc obyvatel. Hlavním vnitrozemním střediskem Gargána je Monte San Angelo, které má 17 tisíc obyvatel. Rozhodně stojí za to Monte Sant Angelo navštívit. Romantická městečka, s úzkými starobylými uličkami a krásným výhledem na moře, jsou Vieste a Peschici. Gargáno spadá do správního střediska Puglia s hlavním městem Foggia.

Zajímavosti Gargána
Najdete zde krásné pobřeží, které tvoří vápencové skalní útvary vytvarované do četných zátok, jeskynních útvarů a malých ukrytých plážiček. Skály tvoří mohutné, na některých místech až šedesátimetrové srázy, a to v různých barvách od bílé, přes šedou až do růžové. Z vody místy vyčnívají ostrůvky, nebo velmi zajímavé skalní útvary. Moře je krásně čisté. Nad pobřežními skalami jsou krásné zelené porosty většinou borovicového typu (pínie). Samotný poloostrov je zvlněn pahorkatinou se zajímavými voňavými porosty plnými cikád. Naleznete zde místa kde je naprostý klid, což je ve spojení s nádhernou přírodou ideálním prostředím pro příjemný pobyt. Doporučuje se, kdo má tu možnost, vzít sebou člun, protože proplouvání pobřežních jeskyní a zátok mezi Vieste a Mattinatou je doslova místním sportem. Jezdí se zde i na kánoích, ale nafukovací člun s benzinovým motorem zde platí za ideální dopravní prostředek. Motorový člun lze také bezproblémově půjčit na místě. Pobyt na Gargánu je možné zpestřit (kromě koupání v překrásných zátokách a prozkoumávání krásného členitého pobřeží a mořských jeskyní) procházkami po romantických městečkách Vieste a Peschici, kde je mnoho překrásných úzkých bílých uliček, romantická zákoutí a mnoho nádherných výhledů. Zajímavý je také výlet do Manfredonie a především do vnitrozemního městečka Sant Angelo nad Mattinatou.

Zdroj : www.pinocchio.cz/gargano.html
pavlat-znalec.cz/


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19793)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13867)

    • Last minute
    18.1% (13234)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12700)

    Celkem hlasů: 73303

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.