E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Španělsko

Ávila ? město za hradbami

 

Ve středověkém centru města obepnutém mohutnými hradbami potkáváme masopustní průvod. Pestrobarevná směs postav v historických krojích prochází křivolakými uličkami.

 

Kejklířka, švec, tkadlena, urozené dámy i měšťané. Na malém náměstíčku se koná městský trh s ukázkami starých řemesel a tradičními pochoutkami. Jako bychom náhle vkročili přímo o pár století zpátky, do časů kdy toto město zažilo svůj největší rozkvět.
Atmosféru typického středověkého města umocňuje skvěle dochované kamenné centrum. Ávila je jedním z nejlépe zachovalých a nejpůsobivějších hrazených měst. Největší chloubou Ávily jsou vůbec nejlépe dochované městské hradby na světě.

Mohutné románské hradby o délce 2557 m jsou viditelné již zdaleka a obepínají historické jádro města. Jsou vysoké v průměru kolem 12 metrů a na šířku měří 3 metry. V hradbách je celkem 9 bran a 88 polokruhových věží. Nejpůsobivějšími z bran jsou Puerta de San Vincente a Puerta del Alcázar.
Nejzajímavější částí hradeb je gotická katedrála. Byla postavena jako součást obranného systému, takže se podobá spíš pevnosti a její ochoz tvoří součást hradeb. Je to pro středověk snad až příliš typické spojení meče a kříže.

Původ města je keltiberský a po 300 let se zde v nadvládě v podstatě pravidelně střídali křesťané a muslimové. Po pádu Toleda ale roku 1088 definitivně Ávilu na Maurech dobyl Alfonso VI. Nechal pak zde v letech 1090 a 1099 vystavět mohutné hradby. Ávila se tak stala významným opěrným bodem rekonquisty.

Pro tuto "strážní věž" Kastílie, jak byla Ávila nazývána, je typické chladnější podnebí, neboť je jedním z nejvýše položených španělských měst (1128m n.m.). V Ávile návštěvníci najdou je množství dalších architektonických zajímavostí. Je tady několik renesančních paláců a spousta kostelů.
Jedním z nejvýznamnějších je klášter Santo Tomás, který býval letním sídlem Katolických králů. Uvnitř se nalézá připomínka i připomínka poněkud nechvalné minulosti, náhrobek Velkého inkvizitora Tomase de Torrequemady, který zde v 15. století uspořádal jednu z nejbrutálnějších akcí španělské inkvizice a nechal upálit na 2000 lidí.

Zajímavou postavou pocházející z Ávily je Svatá Tereza, jejíž jméno je tady všudypřítomné. Její jméno nese i klášter založený na místě, kde se tato žena narodila. Svatá Tereza proslula v 16. století jako reformátorka karmelitánského řádu a také spisovatelka. Zakládala kláštery Bosých karmelitánek po celém Španělsku a inspirovala mnoho svých následovníků.

Zdroj : Desperado


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19794)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13868)

    • Last minute
    18.1% (13235)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12702)

    Celkem hlasů: 73308

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.