E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Turistická ubytovna - Arnoltice




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Velká Británie

Ruské kolo v Londýně

 

Největší ruské kolo na světě nestojí v Moskvě, ale v Londýně. Je jím London Eye, pro oslavy milénia designovaná obří atrakce s ezapomenutelnou vyhlídkou.

 

Navštívíte-li Londýn za deštivého počasí a nebudete-li chtít strávit půl dne v muzeu, svezte se na ruském kole. Jedna z nejmodernějších a nejnavštěvovanějších londýnských atrakcí stojí na břehu Temže mezi mosty Jubilee a Westminster, hned naproti budovám parlamentu.
Provoz obřího kola nebo Oka, chcete-li, slavnostně zahájil premiér Tony Blair 31. prosince 1999 a předal tak Londýňanům dárek k Miléniu, ale kvůli technickým problémům se první turisté vyhlídkou kochali až v březnu roku 2000.
Paříž má Eiffelovku, Londýn zase Oko
Říká se, že nic není tak trvalé jako dočasné projekty. Toto úsloví velmi přesně ilustruje například stavba Eiffelovy věže: původně šlo o krátkodobý projekt, sto let stará ocelová konstrukce Eiffelovky měla městu nad Seinou vévodit jen po dobu světové výstavy, pro kterou byla zkonstruována a vida, tyčí se nad Paříží dodnes. Podobně je na tom London Eye: původně pro pětileté období vztyčená atrakce zůstane v Londýně minimálně dalších 25 let. Investoři si totiž spočítali, že při kapacitě patnáct tisíc osob za den je obří kolo finanční trefa do černého.
Technické údaje
Londýnské oko vás během třicetiminutové jízdy vyveze do výšky 135 metrů. Za jasného počasí máte možnost dohlédnout do vzdálenosti čtyřiceti kilometrů a kromě Londýna na dálku obdivovat krásy celé jihovýchodní Anglie. Ocelová konstrukce, která tvarem nápadně připomíná kolo od bicyklu, váží celkem dva tisíce tun. Po obvodu kola je umístěno 32 uzavřených a prosklených kabin nebo kapslí, jak se jim v Londýně říká. Do každé z nich se vměstná 25 osob. Kabinu si ale také můžete rezervovat sami. Místo obvyklých jedenácti padesáti si připravte 350 liber.

Zdroj : Cestování


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19800)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13245)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73340

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.