E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Kutnohorsko

Kamenný dům

 

Kamenný dům představuje nejen na území Kutné Hory, ale i v kontextu celé české architektury dílo mimořádně závažné. Kamenný dům, který svým významem i půdorysnou rozlohou přerostl

 

měřítko běžného měšťanského domu, je unikátní ukázkou patricijské architektury doby pozdní gotiky, doby, kdy se právě v Kutné Hoře setkáváme s prolínáním všech uměleckých oborů od architektury až po užité umění. Přízviskem "kamenný" byl nazván poprvé v r. 1660. Jeho dnešní podoba je výsledkem několika stavebních vývojových etap. Na původní předhusitskou dispozici, doložitelnou dnes sklepy a částí přízemí, byla kolem roku 1489, kdy majitelem domu byl významný měšťan Prokop Kroupa, přistavěna dvě patra a štít. Průčelí se stalo nositelem jednotného sochařského výzdobného programu (patrně mistra Brikcího), který vznikal po r. 1491 a svědčí dodnes o výjimečnosti objektu. Dispozici interiéru výrazně pozměnila přestavba v r. 1839. Puristická restaurace Kamenného domu na přelomu 19. a 20. století pod vedením Ludvíka Láblera se pokusila restituovat původní stav dispozice před rokem 1839. Na průčelí byla vyměněna převážná část kamenické středověké výzdoby a nahrazena kopiemi od sochařů J. Kastnera, J. Čapka, J. Uzla ad. Dnes, s odstupem času, kdy začíná být kladně zhodnocováno dílo např. Josefa Mockera, máme v případě Kamenného domu hodnotný doklad restaurátorské metodiky přelomu 19. a 20. století ve výtečné realizaci.
V současné době je dům v majetku města a od počátku 20. století slouží jako budova muzea. V letech 1997- 1999 proběhla rozsáhlá rekonstrukce památky, rozdělená do dvou etap: obnovy pláště a obnovy interiéru.
Stav pláště budovy byl před zahájením rekonstrukce

Zdroj : CMS


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19771)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13854)

    • Last minute
    18.1% (13215)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73213

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.