E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Valticko

Janův hrad

 

Janohrad byl postaven jako památka na Jana I. Josefa z Lichtenštejna (1358 ? 1398), slavného hofmistra rakouských vévodů. Je přesvědčivou realizací romantického snu o středověké

 

architektuře. Janův hrad byl postaven podle projektu Josefa Hardmutha v letech 1801 ? 1807 jako lovecký zámeček. Měl především sloužit k soustřeďování panstva před lovem a po lovu se zde konaly lovecké hostiny. Janův hrad představuje středověkou zříceninu. Nepravidelnost stavby navazuje pocit, že se nacházíme ve středověké hradní zřícenině. Dřevěná schodiště jsou pravotočivá, jak to bylo zvykem z důvodu obrany ve starých hradech, ale střílny však napovídají, že stavba pochází z novější doby, to proto, že ve starých hradech byly střílny konické, na Janohradě jsou naopak rovné.
Kámen použitý na stavbu je vyleptaný vodou, takže máme dojem, že stavba je postavená před mnoha staletími, přitom kámen použitý z vodních hrázích velkomoravského sídliště Pohanska tento dojem potvrzuje. Je nutno říci, že Janohrad je ojedinělý, jako středověká zřícenina ? těchto staveb bychom na světě napočítali velmi málo. Sám Hardmuth navštívil několik středověkých zřícenin a podle nich pak projektoval zámeček. Ve svém projektu nezapomněl snad na žádný detail, třeba jako jsou spadlé balkony, rozbořené věže, propadlé zdivo a další. Schodiště, po kterém se vchází do Rytířského sálu, je zhotoveno jako jsou schodiště ve středověkých hradech. Pozoruhodné je, že každý schod je vytesán z dubového dřeva a potom jednotlivé schody jsou vsazeny na středový sloup do sebe.
Nádhernou krajinu okolí Janohradu možno pozorovat z ochozů. Hrad obtéká velkým obloukem Dyje. Zadní ochoz se nazývá ?Terasou trubačů?. Na tomto místě fanfáry zahajovaly a končily lovy. Na louce pod terasou se prováděl výřad ulovené zvěře. Většinou se lovilo dvojím způsobem. Jednak v té době úvodním německým stylem, který spočíval v nahánění zvěře do ohrazeného prostoru, ze kterého byla zvěř v určeném směru vypouštěna a panstvo z pódií na ni střílelo. Druhý způsob byl dosti krutý a spočíval v tom, že psy štvali zvěř až do úplného vysílení, kdy klesla k zemi, lovec sestoupil z koně a dýkou zvířeti propíchl srdce.
Studna, která je uprostřed nádvoří je neodmyslitelná součást hradů. Kolem bylo upraveno osm ohnišť s kovovými vidlicemi, do kterých se pokládaly rožně. Na nich se tepelně upravovala zvěř, která byla ulovena.
V levé zadní věži byla stáj pro lovecké koně. Vedle ní měl samostatnou stáj knížecí kůň. Kníže měl vzácného araba, v jeho stáji se dokonce přitápělo, aby se kůň nenachladil. V pravé zadní věži byl psinec pro lovecké psy.

Zdroj : Valtice


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19770)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13853)

    Last minute
    18% (13213)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73209

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.