E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Stáj Vazan




Magazine Gulliver

Previous page

Švýcarsko

Curych, město kontrastů

 

Když se řekne Švýcarsko, každý si patrně představí něco jiného. Někdo malou evropskou zemi, sevřenou mezi alpskými vysokohorskými štíty. Jiný zase dokonalou železniční síť, či hodiny

 

a hodinky, nebo čokoládu. Zdatní v politických a ekonomických znalostech se spíše budou bavit o Švýcarsku jako konfederativním neutrálním státu, který bez újmy přežil už dvě světové války 20. století. Dalšího napadne velké množství kantonů, vzhledem k celé rozloze země je skutečně překvapující, které jsou navíc rozděleny na čtyři jazykové oblasti - německá, francouzská, italská a rétorománská. Ekonomové vám připomenou, že Švýcarsko má obrovskou koncentraci bankovních a finančních institucí, navíc se v malém městě Davos každoročně koná světové ekonomické fórum. Sportovní fanoušci naopak zdůrazní Laussane, kde sídlí olympijský výbor a Ženevu zase ti, kteří vědí, že tohle město je po New Yorku a Vídni dalším sídelním centrem OSN. K známým švýcarským městům patří ještě Basilej, samozřejmě hlavní město Bern a Curych které je ze všech největší.
Curych má kolem 365 000 obyvatel (celý curyšský kanton 1 milion), je největším švýcarským městem, hospodářským a finančním centrem. A možná právě proto zastiňuje Bern, který je pravým hlavním městem. Kdybychom v rámci povídání o Curychu použili název nejslavnější zdejší ulice, Bahnhofstrasse, myslím si, že znalí budou vědět o čem se hovoří. Tahle pěší třída kolmo na velkou nádražní budovu by klidně mohla být synonymem pro Curych. Jenže tohle město nejsou jen banky a hlavní nádraží, z kterého vyjíždějí soupravy TGV do Francie, IC do Německa, Pendolino do Itálie a nově po několikaleté přestávce i noční expres do Prahy.
Dopravit se do Curychu lze z Česka nejen vlakem, ale i autem přes Německo nebo Rakousko. Pokud se rozhodnete cestovat autobusem, využít můžete služeb cestovní kanceláře. Z Prahy jezdí i linkový autobus. Můžete se i "plácnout přes kapsu" a letět letadlem. Z Prahy-Ruzyně přistanete na curyšském letišti Kloten, které se stále více stává mamutím leteckým přístavem.
Co si vlastně máme myslet o Curychu? Že je to velkoměsto, že je strohé a nažehlené, že při pohledu z ulice uvidíme alpské štíty? Kupodivu ani jedno vlastně není pravda. Když navštívíte tohle město, zjistíte, že všechno je jinak. Tak třeba. Přesto, že Curych má téměř čtyři sta tisíc obyvatel, město nepůsobí velkolepě. Spíše budete mít dojem, že jste někde na malém městě. Je tu totiž taková změť maloměstských, vesnických a venkovských prvků, že se tomu nechce ani věřit. Curych se svou Bahnhofstrasse se zdá být městem peněz a bank, které ukrývají tučná konta. Nic víc. Není tomu tak.
Ve skutečnosti je město u Curyšského jezera mnohem vlídnější. Asi tomu opravdu napomáhá jezero, které je dominantou současně s katedrálou Grossmuenster ve Starém městě. Curych není ani nažehlený. Třeba kousek od bankovní ulice a hlavního nádraží, v parku, který se jmenuje Platz Promenade u řeky Sihl, uvidíte narkomany a bezdomovce. Jediné co z Curychu asi s největší pravděpodobností nezahlédnete, jsou Alpy, přestože město obklopují. Je to zapříčiněno mlžným oparem, který je způsoben vodní plochou jezera a zdejším klimatem.
Curych má i jinou tvář a i tu je dobré poznat. Sihl je divoká řeka vytékající z údolí Sihltal, které v 18. století inspirovalo Salomona Gessnera k některým, v tehdejší době velmi úspěšným povídkám s pastýřskou tematikou. V dnešním městě řeka ovšem vyznačuje hranici zcela neidylického, přesto ale velmi zajímavého Curychu.
Zatímco v části u Limmatu se daří měšťanskému životu a velkému kapitálu, tady se rozrůstala už od počátku industrializace dělnická čtvrť. I když je druhá část upravená, Aussersihl je neutěšený a divoký. Vytváří útočiště i úkryt revolucionářům a hříšníkům. Tady vznikla Curyšská sociální demokracie, zabydlela se tu i vykřičená čtvrť.
Možná ale bude chtít poznat Curych i jinak. Odpočinkově. A proto je nejlepší se vydat k Curyšskému jezeru. Do něho se vlévají dvě řeky - Limmat a menší, již výše zmiňovaná řeka Sihl. Na březích uvidíte louky, zátoky se smutečními vrbami nebo staré dřevěné plovárny. Jezero je krásné a z Curychu dělá příjemné klidné město pod Alpami. Zvláště pro romantické duše je přímo stvořena jeho krása, jenž vzdoruje každému počasí. Vodní hladina je za pěkného počasí plná surfařů, jachtařů a plavců, lodě s turisty plují pohodlně po své trase a výletníci na břehu vychutnávají jedinečné panorama.
Pokud jste tak již někdy v minulosti neučinili, určitě si někdy najděte na Curych čas a navštivte ho. Tohle "little big city", jak mu místní říkají, je dobré vidět. Uděláte si alespoň malou představu, jaké je Švýcarsko. Zajisté, za kulisy neuvidíte, ale i tak je dobré uvěřit, že to tady všechno funguje. Nezapomeňte však si s sebou vzít dost švýcarských franků, neboť tahle malá alpská země je neskutečně drahá. A vzhledem k tomu, že se jejím obyvatelům stále nechce do Evropské unie, která o ně stojí, budete je potřebovat.

Zdroj : Webpark


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19771)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13693)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13853)

    Last minute
    18% (13214)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Number of contender 73211

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.