E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Liberecko

Výstava na Sychrově nabízí historické pohledy na Český ráj

 

Skalní útvary, zřícenina Trosek nebo zámek Hrubý Rohozec jsou častými motivy na výstavě Pohledy na zámky a krajinné partie Českého ráje, jež začala v pátek na Sychrově. Tvoří ji zhruba

 

70 grafik a obrazů ze sbírek zámků Hrubý Rohozec, Mnichovo Hradiště a Sychrov a z muzeí v Turnově a Jičíně. Pocházejí z období od poloviny 18. do poloviny 20. století, řekl sychrovský kastelán Miloš Kadlec.

"Výstavu připravila Eva Lukášová z Národního památkového ústavu v Praze a grafiky a obrazy ze zámeckých sbírek může současná generace vidět vůbec poprvé," dodal Kadlec. Mezi exponáty ho zvláště zaujaly unikátní pohledy na statky šlechtického rodu Šliků na Jičínsku nebo krajinomalby zachycující proměny Hrubého Rohozce a okolí.
Výstava nabízí také pohled na zámek Hrubá Skála před jeho novogotickou úpravou, která ho změnila k nepoznání. Sychrov poskytl do expozice ze svých sbírek turistického průvodce z roku 1868. Pro lázeňské hosty v Sedmihorkách popisoval Český ráj. Výstavu oživuje rovněž panoramatická mapa Českého ráje s popisem výletů.
"Do Sedmihorek jezdila v druhé polovině 19. století intelektuální společnost nejen z Prahy, ale také z Vídně. Turistický průvodce proto obsahoval vlaková spojení z obou měst do Českého ráje," upozornil Kadlec. Již tehdy se pro hosty v Sedmihorkách pořádaly zájezdy na okolní památky. Třeba na Sychrov je lákala dílna slavného řezbáře Petra Buška. Ten pracoval na výzdobě novogotického zámku a podobně jako dnešní umělečtí řemeslníci tam přijímal od turistů zakázky. "Například paní Straussová si u Buška objednala skříňku a pultík na noty pro svého manžela, skladatele Johanna Strausse staršího," podotkl Kadlec.
Výstava se koná v Bertině křídle sychrovského zámku a potrvá do konce října. Nepatří do prohlídkového okruhu a samostatné vstupné vyjde na 20 korun. Zámek je otevřený každý den od 9:00 do 15:30.

Zdroj : Genus


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19794)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13868)

    • Last minute
    18.1% (13235)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12702)

    Zahl der Stimmen 73308

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.