E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Čtvrtek, 28. 03. 2024
Namenstag Soňa
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Kutnohorsko

Vlašský dvůr

 

Počátky Vlašského dvora jsou dodnes zahaleny tajemstvím a úvahy historiků jen těžko pronikají tam, kde minulost nezanechala žádné písemné zprávy a jen minimum památek hmotných. Snad zde kdysi

 

stával královský hrádek, který v době, kdy bylo třeba vykázat místo nově vznikající centrální mincovny státu, posloužil tomuto záměru. Objekt byl od počátku své existence chráněn před městem i nepřáteli vlastní hradbou vymezující oválný půdorys, kde zpočátku dominovaly především výrobní objekty, v nichž se stříbrná ruda měnila na cinkající mince. Původní účelový vzhled změnila přestavba za přelomu 14. a 15. století, iniciovaná zřejmě králem Václavem IV. V takzvaném krásném slohu byla postavena kaple a královský palác. Požáry města v době husitských válek se zřejmě objektu vyhnuly a ten si zachoval svou reprezentativní podobu, která mu umožnila přijímat významné hosty či účastníky královských sněmů. 0 významnější opravu se zasloužil Jiří z Poděbrad v době, kdy se obnovovala ražba pražského groše. V závěru 15. století nejvyšší mincmistr Horstofar z Malešic, muž pozoruhodný svou ctižádostí, nechal vystavět mincmistrovský dům v sousedství a postaral se o novou výbavu kaple - deskové oltáře, které svým původem ukazují do Horstofarova rodného Norimberka. Stavební práce v mincovní kanceláři byly svěřeny Matyáši Rejskovi. Doba barokní kromě několika drobnějších detailů přidala roku 1739 již jen kašnu na nádvoří. V této podobě pak Vlašský dvůr přetrval věky a od konce 18. století. kdy zde skončila činnost horního úřadu, beznadějně chátral. O sto let později již byl jeho stav kritický a nechyběly ani hlasy volající po zboření. Nakonec v závěru století tehdejší radnice rozhodla o přestavbě, kterou vedl proslulý architekt Ludvík Lábler. Při ní byly odstraněny především ruiny výrobních objektů. Z původního Vlašského dvora se zachovala částečně dispozice, prostory tzv. mince, Vysokého domu a kaple, která dostala secesní dekoraci od F a M. Urbanových. I přes tyto zásahy patří Vlašský dvůr k nejvýznamnějším kutnohorským památkám. Novogotická rekonstrukce pak náleží k učebnicovým ukázkám péče o památky před více než sto lety.

Zdroj : Kutná Hora


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Freitag 29.03.

    25°C
    12°C

    Samstag 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19797)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    • Last minute
    18.1% (13239)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12706)

    Zahl der Stimmen 73323

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.