E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Řecko

Kyklády

 

Souostroví Kyklady v Egejském moři tvoří celkem 34 ostrovů a ostrůvků. Kyklos znamená řecky kruh a název souostroví vychází z toho, že všechny ostrůvky jsou v jakémsi kruhu, za jehož

 

centrum byl považován ostrov Delos, významné náboženské středisko antického Řecka.
Podle mytologické tradice byly do podoby ostrovů proměněny nymfy Kyklady, které takto potrestal bůh moře Poseidon, protože mu odmítly přinášet dary.Největším ostrovem tohoto souostroví je Náxos, velký asi jako Praha. Tady vyrůstal nejvyšší řecký bůh Zeus a právě odsud se vydal na pevninu dobýt sídlo bohů - Olymp.
Asi nejpopulárnějším ostrovem je Thira známá též jako Santorini. Výlučnost této pevniny spočívá v tom, že se jedná v podstatě o sopečný kráter. Do roku 1500 př.n.l. míval pravděpodobně kruhovitý tvar s vulkanickým kuželem uprostřed. Tento však ve zmíněnou dobu explodoval a ostrov se roztrhl na největší půlměsíčitou část, dosud činný kráter uprostřed a několik menších ostrůvků, které se i v současnosti střídavě seskupují či naopak potápí zpět do moře.
Tehdejší sopečný výbuch pravděpodobně inspiroval Platonovy teorie o bájné Atlantidě. Podle nálezů na severní Krétě zničil popílek a přílivové vlny mnohá města. Připlouváte-li do laguny ostrova od východu, naskytne se vám nádherný pohled strmý, místy až 300 metrů vysoký červeno bílo černě žíhaný sráz, na jehož vršcích jsou roztroušeny vesničky z bílých domků. Sami domorodci říkají: ??na Santorini je víc oslů než lidí, víc vína než vody, víc kapliček než domů.?
Na západní straně ostrova je terén pozvolnější, k moři se svažují vinice. Zdejší víno se jmenuje Lava a lze jej jen doporučit. Kromě fotogenických zákoutí modrobílých řeckokatolických kostelíků, strmých křivolakých uliček, koupelí v sirném prameni u kráteru či na temně rudé pláži pod vysokým útesem stejné barvy je na Santorini zakonzervováno ještě ?mrtvé město? neboli osada Akrotiri. Jedná se o zbytky města z konce 16.století př.n.l.. Na rozdíl od Pompejí se zde nenašly žádné lidské ostatky ani mince a šperky, z čehož vyplývá, že se obyvatelům podařilo před katastrofou uprchnout.
Další ostrovy
Na největším ostrově Kyklád, na Naxu se pod 1000 m vysokou horou krčí městečko, jehož středem můžeme projít v tunelu bílých zastřešených uliček, které se klikatí mezi keři oleandrů a trsy opuncií. Mají tu mramorové lomy a proslulou sochařskou školu. Hned u přístavu se od roku 540 př.n.l. tyčí výrazná dominanta ostrova ? 6 m vysoká antická brána do chrámu, který se zřítil během stavby a nikdy nebyl dostaven. Vnitrozemí je obydlené velmi řídce, ale i tam se můžete potkat s popem, který vám požehná za skleničku rakije.
Paros je Naxův blízký soused. Není sice tak velký, ale zato rozmanitější. Od pevnosti je nádherný výhled na moře, Retsina se usmívá z každé ledničky, místní kočky jsou velmi úzké a velmi ušaté, ulice sestavené z velkých, vyhlazených kamenů, vyspárovaných hodně natlusto. Z hospůdek se linou lákavé vůně řecké kuchyně a často i živá temperamentní muzika.
Větrné mlýny s doškovou střechou ? to je poznávací znamení ostrova Mykonos. Tento je zároveň výchozím bodem pro plavbu na neobydlený pouze 3,6 km čtverečních velký ostrov Délos. Délos je rodištěm boha Apollona a jeho sestry Artemis. V roce 425 př.n.l. provedl athénský námořní spolek tzv. ?kultovní očistu? stav, kdy se na ostrově nesměl nikdo narodit ani zemřít (těhotné a umírající byli odváženi na blízký ostrov Rhéneia). V roce 69 př.n.l. byl ostrov vypleněn námořními lupiči a od té doby prakticky neobydlen. Díky tomu zůstalo v dobrém stavu zachované antické sídliště. Nejen tři Apollónovy chrámy, lví terasa nebo posvátné jezero a krásné mozaiky stále ještě udržují genia noci. Ještěrky šustí v antických rozvalinách, od moře lehce fouká. Bohužel vás večer přinutí k návratu. V noci tu nejsou povoleni žádní vetřelci. Možná je to dobře.
Syros leží z výše jmenovaných ostrovů nejvíce na severu. Ani počínající turistická sezóna jej nevyvedla z poklidného života. Loď jede ? anebo taky ne, veškeré nápisy pouze v alfabetě, autobus nejezdí, ale půjčím ti osla za nějakou tu drachmu?. Na severu, v jedné malé vesničce slavili místní zlatou svatbu. Jestli tam z Kréty dohlédnul i Řek Zorba, musel mít radost.

Zdroj : Bedekr


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19780)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13699)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13857)

    Last minute
    18% (13219)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12683)

    Celkem hlasů: 73238

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.