E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Privat LUMIRO




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Příbramsko

Památník Antonína Dvořáka

 

Novorenesanční zámeček v rozsáhlém parku nechal postavit Dvořákův švagr Václav Robert Kounic v roce 1873, majitel panství Vysoká. Dvořák sem často zajížděl na návštěvu a později koupil

 

nedaleký špýchar, který přestavěl na letní sídlo nazvané Vila Rusalka. V roce 1964 byla v zámečku instalována výstava věnovaná Antonínu Dvořákovi. V letech 1990 - 1993 proběhla rekonstrukce objektu a od roku 1994 je zde opět stálá expozice. Ve sklepních prostorách je d roku 2001 Galerie Václava Kounice. Pořádají se zde pravidelné koncerty a příležitostné výstavy.
Areál této kulturní památky zahrnuje kromě hlavní budovy i rozsáhlou oboru se dvěma jezírky a zahradní domek. Ve vzdálenosti 400 m od památníku je Rusalčino jezírko, známé jako místo Dvořákovy inspirace k jedné z jeho nejznámějších oper.
Zámeček byl užíván jako letní sídlo. V 60. - 80. letech 20. století již sloužil jako Památník Antonína Dvořáka. V roce 1990 byl veřejnosti uzavřen z důvodu náročné rekonstrukce a od května 1994 je využíván opět jako památník s novou expozicí.
Její historická část přibližuje osobnost hraběte Václava Kounice a jeho manželky Josefiny, významné pražské herečky. Druhá část expozice, věnovaná Antonínu Dvořákovi, podává informace o životě, díle a pobytu skladatele ve Vysoké, kterou poprvé navštívil v roce 1877 při příležitosti Kounicova sňatku s Josefinou.
Ve zcela novém architektonickém a výtvarném pojetí je připomenut význam místa a okolní krajiny pro Dvořákovu tvorbu a inspiraci. Makety scén Dvořákových oper a kostýmy hlavních postav opery Rusalka tvoří závěrečnou část stálé expozice.
V zámečku je nově zřízena koncertní místnost, společenským a kulturním účelům slouží adaptované prostory v suterénu objektu.

Zdroj : Podbrdsko


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19782)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13860)

    Last minute
    18.1% (13223)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12686)

    Celkem hlasů: 73251

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.