E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Korsika

Ostrov plný krás

 

Korsika se nachází v srdci západního Středomoří, zhruba 170 km od pobřeží kontinentální Francie a 80 km od břehů Itálie. Podnebí je středomořské, průměrná roční teplota se pohybuje kolem 12°C.

 

Teplota mořské vody umožňuje koupání od poloviny května, kdy dosahuje 19°C, do poloviny října, kdy se pohybuje ještě kolem 20°C. Teplotní hodnoty mořské vody a vzduchu dosahují svého maxima v srpnu, kdy je průměrná teplota vzduchu 29°C a teplota vody 25°C. Korsika se může pochlubit 2 700 hodinami slunečního svitu ročně.
Turistické zajímavosti
K turistickým zajímavostem které Korsika nabízí patří jednak přírodní bohatství, v této souvislosti nelze opomenout Oblastní přírodní park (Parc Naturel Régional), rozkládající se na ploše 300 000 hektarů, ale také kulturní bohatství země a korsický způsob života, zakořeněný v tradicích Korsiky. Korsika má četné historické památky a objekty podávají svědectví na celém území o historii, o otevřené kultuře tohoto ostrova a stálé živých kulturních tradicích, předávaných z pokolení na pokolení po celá staletí. Kulturní struna obyvatel ostrova se rozeznívá prostřednictvím hudby, zpěvu a řemeslného umění. Nesčetné románské a barokní kaple a kostely, organizování procesí a hluboce zakořeněné náboženské zvyklosti svědčí o upřímné oddanosti Korsičanů k náboženským hodnotám, zejména ve vnitrozemí Korsiky. Korsika je rovněž pověstná svou bohatou gastronomií. Korsická kuchyně se rychle vyvíjí a nabízí rozsáhlý výběr specialit. Řada turistických zájezdů na Korsiku začlenila gastronomii a vinařství do svých poznávacích okruhů.
Turistické možnosti
Korsika díky svému příznivému klimatu a geografické poloze umožňuje provozování různých druhů zábavných činností a sportů pod širým nebem: od koupání v moři až po horskou turistiku, včetně různých druhů dalších sportů: vodní sporty, mořské i říční, pěší i horské túry, jízdu na koni, výlety na horském kole,atd. Tyto sportovní činnosti bývají na programu celé řady sportovních akcí, které jsou pořádány na různých místech Korsiky po celý rok. Kulturní akce a festivaly, povětšinou mezinárodního rozměru, které jsou organizovány v různých lokalitách, podporují kulturní výměny a přispívají k poznávání jiných kultur.
Jídlo a pití
Stejně jako jejich pevninští francouzští krajané i na Korsice berou jídlo a pití velmi vážně. Přesně v půl jedné po polední nastává ve městech menší dopravní špička - to jedou ostrované domů nebo do restaurace na oběd (většinou o třech chodech), jehož kvalita bývá předmětem živých diskusí po celé následující odpoledne.
Dokonce i návštěvníci s nízkým rozpočtem si většinou mohou dovolit jíst v pizzeriích, a když aspoň párkrát neokusí plný tradiční korsický oběd či večeři, připraví se o jeden ze zásadních zážitků, které Korsika nabízí.
Snídaně a občerstvení
Typická kavárenská snídaně na Korsice sestává z croissantu neboli pain au chocolate - barman většinou nechá na vašem stole ošatku s pečivem a vy pak zaplatíte za snědené kousky - a kávy či horké čokolády. V přímořských letoviscích servírují mnohé podniky tzv. petit déjeuner complet, což je půlka bagety, máslo a džem, džus a croissant v ceně kolem 5 EUR na osobu. Snídani připravují samozřejmě i v hotelových restauracích, ale účtují si více a jejich interiéry nejsou zdaleka tak přitažlivé jako slunné terasy Korsických kaváren.
Kompletní jídla
Plat du jour, často jeden z regionálních pokrmů, může být sice součástí menu fixe, ale stojíte-li o neomezený přístup k šéfkuchařovým specialitám, je nutno si vybrat něco z jídelníčku (á la carte). Korsika, stejně jako Francie, podává veškeré saláty (někdy i zeleninu) odděleně od hlavního jídla, a na konci oběda i večeře vám bude nabídnuta káva (za kterou je nutno také zaplatit). Vaši korsičtí hostitelé vám mohou nabídnout jako pozornost podniku skleničku eau de vie, místní kořalky. Ryby jsou prodávány podle váhy - uvedená cena v jídelníčku představuje tedy cenu za 100 g, proto je lepší se informovat předem, na kolik vás přijde celý kus.
Na rozdíl od většiny středomořských zemí se může Korsika pochlubit širokým výběrem tradičních dezertů. Většinu z nich tvoří korpus z mléka a vajec (např. fiadone, zákusek s tvarohem), jenž Korsičané s oblibou máčejí do alkoholu a flambují. V honosnějších Korsických restauracích a kvalitních patisseriích si můžete objednat beignets, koblížky z kaštanové mouky často plněné ovčím sýrem (brocciu)).

Zdroj : CK Ibis


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19765)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13691)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13846)

    Last minute
    18% (13206)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12676)

    Celkem hlasů: 73184

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.