E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Německo

Ambiciózní stavba Orlí hnízdo v německých Alpách

 

Při výletu na místa, kde si smetánka třetí říše nechala zbudovat svá sídla, si můžeme uvědomit ambicióznost, s níž Hitlerovi lidé rozpoutali světovou válku a rozjeli mašinerii smrti

 

milionů lidí. Takovým místem je Kehlstein poblíž německo-rakouské hranice. Složitou a velice ctižádostivou stavbu nechala Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) postavit mezi alpskými horskými velikány ve výšce 1834 metrů nad mořem jako dar k vůdcovým padesátým narozeninám. A Hitler nebyl jediný, kdo zde měl své sídlo. V okolí se usídlili i jeho spolupracovníci jako Hermann Göring, Martin Bormann a další. Jejich výběr pochopíme při návštěvě divoké alpské krajiny, která patří mezi nejkrásnější a turisticky nejvyhledávanější místa Německa.
Na vrchol výtahem
Pro výstup na Kehlstein je odrazovým místem německé městečko Berchtesgaden nedaleko rakouského Salcburku. Adolf Hitler je začal navštěvovat již ve 20. letech minulého století. Uchýlil se sem po propuštění z věznice v Landsbergu a nerušeně zde pracoval na dokončení první části svého díla Mein Kampf. Posléze koupil v blízkém Obersalzbergu dům, který se po nástupu nacistů k moci stal pod názvem Berghof druhým mocenským centrem po Berlínu a místem konání řady státních návštěv a diplomatických jednání. Obersalzberg Hitlerovi vyhovoval i proto, že zdejší horské panoráma mu bylo ideální kulisou pro jeho sebestylizaci.
Osobní tajemník Martin Bormann považoval za nutné přizpůsobit Obersalzberg Hitlerovým potřebám. Navíc byl bičován touhou po Hitlerově uznání a tak v něm uzrál nápad zpřístupnit vrchol Kehlstein a vybudovat sídlo, dostupné jen nacistické elitě.
Už silnice na vrchol Kehlstein je technickým unikátem. Horská komunikace má místy stoupání až 26 procent (obvykle se uvádí, že již 12 procent je nebezpečných). Stavbu silnice i vlastní ?horské chaty? doprovázely stále nové a nové Bormannovy plány a nerealistické termíny i tyranizování dělníků, kteří museli v nebezpečných podmínkách pracovat za každého počasí.
Když se dnes autobusem vyšplháte až do stanice na Kehlsteinu, ocitnete se u vchodu 124metrového tunelu vybudovaného ve skále. Tunel ústí do čekací místnosti před výtahem na vrchol - vše je obloženo mramorovými bloky. Výtah pro 15 lidí je zdobený mosazí a za 41 sekund dokáže vyvézt turisty o 126 metrů výš do bývalé Hitlerovy rezidence - dnes příjemné turistické restaurace. Výstava fotografií z období výstavby je instalována na zasklené jižní terase chaty a umožňuje pochopit náročnost celé akce, která byla dokončena na podzim roku 1938.
Při své první návštěvě 16. září 1938 Hitler litoval, že se místem nemohl pochlubit Nevillu Chamberlainovi, britskému ministerskému předsedovi, s nímž byl den předtím na konferenci v Berghofu dohodnut britský souhlas s postoupením československého pohraničí Německu. V následujících letech zde Hitler uskutečnil řadu oficiálních schůzek a není jisté, kolikrát zde byl neoficiálně. Skutečně si však místo oblíbila Hitlerova milenka Eva Braunová a k jeho návštěvě využila každou příležitost.
Orlí hnízdo bylo jediným objektem spjatým s třetí říší, který v oblasti zůstal zachován. Ostatní rezidence a budovy byly za dvou náletů 23. dubna 1945 zcela zničeny (přibližně v místech Göringovy chaty poblíž dolního parkoviště je dnes exkluzivní hotel). Spojenci se totiž domnívali, že v Obersalzbergu je umístěna takzvaná alpská národní pevnost, kam se z Berlína stahují všechna důležitá odvětví. Věřilo se též, že pod Orlím hnízdem je vybudováno velitelství obrovských rozměrů. Že šlo jen o mýtus, zjistili Spojenci příliš pozdě.
Projížďka po Königsee
Kromě Kehlsteinu je v okolí řada dalších zajímavostí, které stojí za to vidět. V malebném Berchtesgadenu mezi ty hlavní patří bývalý augustiniánský klášter, později využívaný jako královský zámek. Zdejší muzeum obsahuje cenné malby, míšeňský porcelán a italský mobiliář ze 16. století.
Další zdejší oblíbenou atrakcí je výjezd lanovkou na Jenner (1874 m) s překrásným výhledem. Pokud se z vrcholu vydáte zpět pěšky, máte možnost cestou navštívit solný důl nebo se projet lodí po Königsee. A ani tím všechny možnosti zdaleka nekončí.

a href="http://www.nedelnisvet.cz/default.asp?rid=5&tid=11048" target="_blank">Zdroj : Nedělní noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19795)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13711)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13870)

    Last minute
    18.1% (13237)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12705)

    Celkem hlasů: 73318

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.