E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Estonsko

Ostrov Hiiumaa

 

Kärdla - metropole ostrova Hiiumaa je ospalé město plné stromů a zahrad. Nepříliš hustá zástavba je však velmi zajímavá, proto tohle malé rybářské městečko rozhodně stojí za návštěvu.

 

Když už kvůli ničemu jinému, tak určitě kvůli působivým hospůdkám v centru. Ostrov Hiiumaa je klidným, řídce osídleným místem. Mezi jeho největší lákadla patří velmi romantické pobřeží. Hlavní turistickou zajímavostí je poloostrov Takhuma, který se nachází několik kilometrů severozápadně od města Kärdla. Na severním konci poloostrova stojí maják, jehož původ sahá až do roku 1874. Můžete vyšplhat až na vrchol majáku, odkud je skvostný pohled na okolí. Nedaleko se nachází Památník obětem neštěstí převozníků, kteří tu zahynuli začátkem roku 1994.
Na jižním konci poloostrova v Ristimägi je Vrch křížů. Ručně vyrobené kříže jsou pozůstatkem časů, kdy tu žilo několik set Švédů. Předtím, než byli v roce 1781 deportováni, ozdobili pahorek desítkami zkřížených dřev. Od té doby je tradicí, že každý turista při své první návštěvě zabodne na vrchol další kříž.
Druhým největším lákadlem ostrova Hiiumaa je rezervace Käina, jejíž přitažlivost spočívá v ideální poloze na jihu ostrova v Käinské zátoce. Je především ptačí rezervací, ale kouzlo mají i pozůstatky kamenného kostela z 15. století.
Hlavní ostrovní městečko Kärdla, kde žije 4500 lidí, příliš nenabízí. Vždyť i původ jména pochází ze švédského slova označujícího "nízce položené, bažinaté místo". Lze se ovšem odsud vydat za jednou z velkých atrakcí ostrova. Jen asi 5 km od Kärdly leží Pahorek křížů (Ristimägi). Místo plné dřevěných křížů připomíná minulost ostrova spjatou nerozlučně se Švédy. Až do roku 1781 jich zde žilo na dva tisíce. Jako svobodní lidé, kterýžto status jim přiznal švédský král, nepodléhali robotě na panstvích jako estonští rolníci. S ruským ovládnutím ostrova se situace změnila. Kateřina II. nařídila deportaci Švédů na Ukrajinu. Na místě dnešního Pahorku křížů se shromáždili k rozlučkové bohoslužbě. Místní farmář zde pak na jejich památku umístil malý dřevěný kříž. Později se z toho stala tradice. A tak návštěvníci, kteří poprvé přijedou na ostrov, zde udělají kříž z větví či klacků a v duchu si přejí něco dobrého pro sebe i pro ostrov - prý to přináší štěstí. Dnes tu cestu vedoucí do lesa lemují tisíce takových křížů.
Na západě z ostrova vybíhá téměř 20 km dlouhý a místy až 5 km široký poloostrov Kõpu, asi nejhezčí část Hiiumaa. V minimálně obydlené, převážně zalesněné krajině lze se štěstím spatřit losy, jeleny či divoká prasata. Zhruba uprostřed najdeme jednoznačně nejznámější atrakci i symbol ostrova, maják Kõpu (Kõpu tuletorn), který stojí poněkud překvapivě uprostřed lesa, dva kilometry od moře. Místní tvrdí, že je třetím nejstarším funkčním majákem na světě. Krásná bílá stavba spočívající na pyramidovité základně naviguje svým světlem lodi již od roku 1531. Staletí zde musel hořet oheň, což vyústilo v odlesnění velké části poloostrova. Po majáku na ostrově volala Hansovní liga již od roku 1490 - pobřeží bylo příliš nebezpečné. Koncem 19. století byla věž majáku přestavěna z cihel. Dnešní světlo mohou vidět na lodích až třicet námořních mil daleko. Na věž se smí za pár korun vyjít po strmých schodech. Z nadmořské výšky přes sto metrů se nabízí nádherný výhled na ostrov a Baltské moře.
Na samém cípu Kõpu stojí rovněž přístupný maják Ristna. Jižně od něj se rozkládá nejkrásnější a nejosamělejší pláž ostrova, ukrytá za písečnou dunou. Za ní lze vidět někdejší sovětskou vojenskou základnu, kdysi vybavenou radarem a protiletadlovými raketami - koneckonců, zde se nacházela severozápadní hranice SSSR.

Zdroj : Bongo bongo


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19775)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13694)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13855)

    Last minute
    18% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73219

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.