E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Středa, 08. 05. 2024
Name-day je svátek
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Slezský dům in Jeseník

Active holiday

Stáj Vazan




Magazine Gulliver

Previous page

Hawaii

Ráj Pacifiku

 

Hawaii je nazývána rájem Pacifiku. Pobyt na Hawaii Vám splní sen o překrásných písečných plážích, koupání v azurově modrém moři a kráse havaiiské přírody. Tento kouzelný ráj na zemi,

 

stvořený sopkami, vodopády, korálovými útesy, tropickými pralesy a nádhernými květinami bude pro každého turistu nezapomenutelným zážitkem. Hawaii Vás očaruje přátelskou atmosférou, polynéskou pohostinností a kulturními tradicemi. Hlavní město má název Honolulu a nachází se na ostrově Oahu, kde se rovněž nachází nejznámější pláž na Hawaii, Waikiki. Zde na Vás čeká kromě přírodních krás také pestrý noční život i řada pamětihodností.
Jako padesátý stát unie USA se tyto ostrovy vyznačují nejen přírodní krásou s neopakovatelnou scenérií vysokých hor a písečných palmových pláží, ale také čistotou, vyspělou infrastrukturou a množstvím dalších západních vymožeností. Najdete zde jak tradiční místní obyvatele tančící Hula tak spoustu luxusních hotelů a automobilů, které Vám zamotají hlavu.
Ráno moře, potom lyže
Největší ostrov Hawaii, nazývaný celkem oprávněně Velký ostrov, je geologicky nejmladší. Tvoří jej obrovské sopečné masívy Mauna Loa, Mauna Kea a kráter Halemaumau, kde podle pověsti sídlí bohyně sopek a ohně vůbec Pelé. Mauna Loa je největší a nejmasivnější hora na světě, dobrých 4000 m nad hladinou moře a dalších 6000 m pod hladinou. Špičku Mauna Kea pokrývá sníh od prosince do května - je-li sněhu dost, lze se po ránu u úpatí sopky vykoupat v teplém moři a odpoledne si nahoře zalyžovat.
Milovníci vulkánů si asi neodpustí expedici do Národního parku sopek. Cesta nejdříve opustí bujnou vegetaci tropického pralesa, banánovníky a cukrovou třtinu vystřídají pastviny, a silnice začne stoupat. Brzy se objeví první pruhy popraskané lávy, z níž už začíná vyrůstat první vegetace jako upomínka toho, že tu jednou bude úrodná vulkanická půda. Záhy se ale objeví měsíční krajina, jak se silnice šplhá výš a výš k úpatí kráteru Halemaumau. Nedoporučuje se brát si s sebou kousek lávy na památku, bohyně Pelé to nerada vidí a trestá opovážlivce kletbou. Na místní poštovní úřad docházejí každoročně desítky zásilek, ve kterých pošetilci vracejí ukradené kousky lávy.
Po silnici pojmenované Cesta kolem kráterů se prokličkuje mezi vulkány a lávovými poli dolů k oceánu. Najednou silnice končí, jak ji nedávno přeťal pruh lávy. Černá láva leží na silnici, na kraji z ní kouká akorát kousek patníku jako ulomený zub. Celkem je tady lávou pohřbeno 19 km silnice, místy vrstva lávy vysoká až 90 m. O kus dál padá horká láva do nepokojných vln Tichého oceánu. Oblaka bílé páry stoupající k nebi a milióny žhavých jisker rozsvěcujících stále temnější oblohu jasně signalizují, co se v dálce děje. Symbolický a nikdy nekončící boj ohně s vodou pomaloučku zvětšuje ostrov a přináší nové pláže.

Zdroj : Shells


    Previous page

     


    Weather

    Thursday 09.05.

    25°C
    12°C

    Friday 10.05.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20156)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13996)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14144)

    • Last minute
    18.1% (13547)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (13037)

    Number of contender 74880

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.