E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Panorama ve Žďáru




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Mauricius

Zelený ostrov

 

Mauritius (v češtině také jako Mauricius) je skutečný klenot, který čeká na objevení. Od prvního okamžiku vás zelený ostrov uprostřed Indického oceánu nadchne. Dovolená osvěží vaše tělo

 

i duši. Není zde žádná masová turistika a žádné znečištění přírody. Nepotřebujete vstupní víza ani očkování.
Každému návštěvníkovi ostrova se dostává osobní pozornosti. Za každým úsměvem se skrývá příslib luxusní dovolené, kterou nezažijete nikde jinde. Ostrov v Indickém oceánu plný okouzlujících barev a vůní, obklopený tyrkysovým mořem, uchvátí snad každého. Oáza klidu a odpočinku Vás bude znovu a znovu lákat k návratu.
Mauritius je sopečný ostrov, který měří od severu k jihu 58 km a od východu k západu 47 km. Celý je obklopen korálovým útesem, který je na několika místech prolomen. Na pobřeží se nachází řada pláží s bílým pískem. Na jihu se povrch zvedá, v centru pokračuje jako náhorní plošina a klesá u severního pobřeží, hora Le Pouce (812) dotváří pozadí hlavního města. Ve snaze zachránit alespoň část původních lesů vznikla na jihozápadě národní rezervace Rivière Noire National Parc (Black River Gorges National Parc).
Hlavní město Port Louis, ležící na severovýchodním pobřeží, je poměrně velkým městem, kde během dne hlučí dopravní ruch, houkají klaksony a je velice rušno, zatímco v noci se vše zklidní. Jedinou výjimkou je nábřeží Le Caudan Waterfront, kde se nacházejí bary, restaurace, kina a kasino. Zajímavým místem v centru města je tržiště Port Louis Market s nabídkou ovoce, zeleniny, masa, ryb, koření, ale také látek, oblečení a řemeslných výrobků. Nedaleko od tržiště je Natural History Museum a Mauritius Postal Museum s kolekcí mauricijských poštovních známek. Koho zajímá islámská architektura, měl by se zastavit u mešity Jummah a pevnosti Fort Adelaide, nazývané též Citadel.
Jedním z nejzajímavějších míst na Mauritiu je botanická zahrada Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden, založená už v 18. století. Zahrada není příliš rozlehlá, ale přesto je krásná. Jsou tu obrovské vodní lilie Victoria regia, zlaté bambusy, 200 let starý Buddhův strom a křížový strom s listy, rostoucími do tvaru kříže.
Asi 12 km do Port Louis směrem do vnitrozemí leží místo Moka Town, centrum akademického života na ostrově. Je obklopeno půvabnou zalesněnou krajinou, horami a nachází se tu mnoho výstavných sídel. Město je sídlem University of Mauritius a Mahatma Gandhi Insitute.
V hornatém vnitrozemí asi 20 km od Port Louis leží město Curepipe. Za svou velikost vděčí epidemii malárie v roce 1867, kdy tisíce obyvatel opustilo hlavní město, aby našlo v horách zdravější podnebí. Curepipe má styl anglických měst a je centrem výroby čaje a modelářství.
Několik kilometrů na jihozápad od tohoto města leží další oblíbený turistický cíl ? vodopády Tamarind Falls s okolními terény vhodnými pro pěší turistiku.
Z Curepipe vede jediná horská silnice nejkrásnější vnitrozemskou oblastí na ostrově do oblasti přírodní rezervace Rivière Noire National Parc. Po šesti kilometrech od města dojedete k přehradě Mare aux Vacoas, kterou obklopují vzrostlé konifery a kasuariny, a zdejší krajina připomíná spíš Severní Ameriku než ostrov v Indickém oceánu. Pokud budete pokračovat dále na jihovýchod, dostanete se k posvátnému jezeru Grand Bassin, a dále na východ leží nejdeštivější místo ostrova a zároveň nejrozsáhlejší přírodní oblast Plaine Champagne. U ?Černé řeky? - Rivière Noire můžete vyfotografovat ty nejlepší záběry, protože právě tady lze spatřit množství nádherných vodopádů a otvírají se tu nezapomenutelné pohledy na Piton de la Petite Rivière Noire, nejvyšší bod ostrova ? 830 m.
Protože silnice na Mauriciu jsou v poměrně špatném stavu a jezdí se zde vlevo, doporučujeme spíše zakoupit si v recepci hotelu výlet s výkladem v angličtině nebo si objednat taxi, než absolvovat výlet vypůjčeným autem.

Zdroj : Indický oceán


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19768)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13691)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13852)

    Last minute
    18% (13211)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12676)

    Celkem hlasů: 73198

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.