E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Děčínsko

Hrad Fredevald

 

Bývá považován za nejstarší kamenický hrad, avšak přesnější údaje chybějí. Fredevald byl patrně založen Michalovci v polovině 14. století na ochranu lužické stezky, jež vedla

 

patrně severně od něho do Chřibské a pak dále. Doložen je však až roku 1406, kdy hejtman hradu Zikmund ze Slibavic byl ve službách Berků, jimž tehdy okolí České Kamenice patřilo. V roce 1427, kdy Jindřich Berka podnikal vpád do Lužice, sídlila na hradě jeho manželka Jitka z Házmburka. Purkrabím hradu byl v té době Mikuláš Pancíř ze Smojna, jenž odtud v letech 1429 a 1430 a pak ze Sloupu po léta napadal Lužici. V roce 1428 prodal Jindřich Berka Fredevald Zikmundu Vartenberkovi. Zdá se, že husité nechali hrad na pokoji, ale pozornost mu věnovali Lužičané za půtek s Vartemberky, neboť jeho posádka spolu s posádkou hradu Děvína napáchala podle soudobého svědectví ?více škod než všichni kacíři?. Počátky zániku Fredevaldu spadají do 40. až 60. let 15. století, kdy zdejší oblast těžce postihly výpravy lužických měst. Jejich tažení v letech 1440, 1444, 1467 způsobily škody i na Fredevaldu, který v té době plnil svou vojenskou funkci. V roce 1444 byl hrad dobyt 9000 muži. Protože Vartenberkové měli na svých statcích lepší a výstavnější sídla, například nedaleký hrad Kamenici, opustili Fredevald a ponechali ho osudu, takže postupně zanikl. Také veškeré zprávy o něm mizí.
V roce 1890 byl hrad v tehdejší podobě zakonzervován a z údolí Kamenice k němu byla vybudována přístupová cesta. Na zač. 20.stol. století byla v hájovně pod skalou otevřena stylová restaurace, která byla po druhé světové válce zbourána. Dnešní budova upravená na rekreační chlupu je její hospodářská budova.
Počátkem 20. století byly na Fredevaldu, podobně jako na jiných místech panství Kinských, vysazeni kamzíci, kterým se tu zalíbilo a vydrželi tu až do našich časů.

Zdroj : Můj web


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19787)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13706)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73287

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.