E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Střední Amerika

Mexiko

 

Mexico je v oblasti střední Ameriky turisticky - co se památek týká nejzajímavější zemí. Naleznete zde i ale jak historické památky na nejstarší indiánské kultury, tak i překrásné

 

tyrkysové moře a pláže s bílým pískem, především na pobřeží Karibiku - Mexického zálivu. Nejznámnějším místem s nejvíce hotely je Cancůn a další rozvíjející se střediska poblíž, kde naleznete více klidu jako Playa de Carmen a ostrov Conzumel. Na západním pobřeží je to především Acapulko ,kde však nenaleznete tak krásné bílé pláže jako u karibského pobřeží. V turistických střediscích se můžete zůčastnit různých výletů zs rozmanitým zaměřením: historie,potápění a zábava.Samostatnou kapitolou je samozřejmě největší město na světě a hlavní město Mexica - Mexico City s více než 20 mil obyvatel, v jehož okolí se nacházejí největší pyramidy Ameriky a historicky největší město předkolumbovského období Teotihuacan, které mělo dle předpokladů kolem 200.000 obyvatel. Název Mexico pochází od Aztéků, kteří tak původně nazývali sami sebe.
Na území dnešního Mexika se už tisíc let před Kristem rozvíjela civilizace, o které si tehdejší Evropa s výjimkou Řecka mohla nechat jen zdát. Mexiko je díky své rozloze přirozeným hegemonem střední Ameriky, ale orientuje se na spolupráci s USA a Kanadou. Pád měny roku 1995 způsobil vážné problémy, které Mexiko i díky členství ve sdružení volného obchodu NAFTA překonalo. Turisticky jde o nesmírně atraktivní zemi ? z tisíců zajímavých míst doporučujeme alespoň staré majské sídlo Palenque, nádherná města Oaxaca a Puebla, pyramidy v Teotihuacánu a Yucatánský výběžek s mnoha skvělými (a na jihu i nepřelidněnými) plážemi. Metropole México City je prakticky největším městem světa. Má neopakovatelné kouzlo, avšak také neskutečně špinavý vzduch, přemíru hluku a dopravní kolaps na denním programu.
Mexiko tvoří pruh hornaté pevniny mezi Tichým oceánem a Mexickým zálivem, který se od severu k jihovýchodu zužuje. Na hranice s USA , Guamatelou a Belize připadá jen 4583 km, zatímco pobřeží měří 9330 km.
Mexiko leží v geologicky nestabilní části světa. Četné oblasti trpí častými zemětřeseními a společnou činností. Hlavní město bylo postiženo ničivým zemětřesením naposledy v roce 1985. Většinu území Mexika zaujímají hory a náhorní plošiny. Ty jsou pokračováním systému Kordiler z USA za hraniční řekou Rio Grande. Pokračováním Pobřažního pásma jsou hory na úzkém Kalifornském poloostrově, který se v délce 1250 km táhne paralelně se západním pobřežím. Asi 500 km na západ v Tichém oceánu leží vulkanické ostrovy Revilla Gigedo. Na západě se nad úzkou pobřežní nížinou táhne pohoří Sierra Madre Occidental, východní zase lemuje Sierra Madre Oriental. Mezi nimi se rozkládá široké Mexické plato' s bezodtokými pánvemi, kreré přechází na jihu v Mesu Central s řadou mohutných sopek na okraji. Nejvyšší z nich jsou Citlaltépetl (Orizaba) a Popocatelpetl. Na jih od Mesy se táhne pohoří Sierra Madre del Sur , které od hor přecházejících do Guatemaly odděluje nízká Tehuantepecká šíje. 3iroká nížina Mexického zálivu se od hranic s USA k jihu zužuje , ale na jihovýchodě zaujímá celý poloostrov Yucatán. V jižní části je značně bažinatá a s četnými lagunami a písečnými kosami.
Mexiko i přes velké změny , které zejména díky nerostnému bohatství prodělalo, zůstává zemí s obrovskými sociálními rozdíly a také rozsáhlým zahraničním dluhem, který zvyšuje jeho závislost na USA.
Mexiko je rozděleno do tří časových pásem. Na většině území státu , a také v Mexico - City, platí Hora Central a rozdíl činí SEČ minus 7 hodin v zimě ( zimního času. ) Od roku 1996 je také v Mexiku zaveden letní čas. Od první neděle v dubnu do poslední neděle v říjnu jsou hodiny nastaveny o hodinu dopředu.
V Mexiku existuje hustá síť autobusových linek, které provozují četné společnosti. Vzhledem k silné konkurenci se vyplatí, prostudujete-li si před odjezdem ceny různých společností. Autobusy jsou levné, velice komfortní,čisté, vybavené WC a zpravidla odjíždí přesně. Zvlášt' při nočních jízdách je třeba dávat dobrý pozor na zavazadla. Dálkové autobusy se dělí na první a druhou třídu, přičemž rozdíl je v ceně a v pohodlí (ovšem né vždy).

Zdroj : Mexiko


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19794)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13709)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13868)

    • Last minute
    18.1% (13235)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12702)

    Celkem hlasů: 73308

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.