E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rhodos

Pohlednice z ostova Slunce

 

Největší ostrov řeckého souostroví Dodekanesos, které leží ve východním Středomoří, je Rhodos. Na délku měří 77 kilometrů a na šířku 35 a od turecké pevniny je vzdálen pouhých 20

 

kilometrů. Rhodos má statisticky téměř300 slunečných dnů v roce, a je proto nazýván Ostrovem Slunce.
Rhodos je opravdu ojedinělý ostrov. Právě zde stával jeden ze sedmi divů světa - Kolos rhodský , který byl postaven právě na počest boha Slunce - Hélia. Ten, kdo chce vidět krásný starobylý přístav v hlavním městě v neporušeném stavu, měl by si pospíšit. Rhodská vláda se totiž rozhodla, že nechá znovu Kolos rhodský postavit.
Už byla vypsána soutěž, a protože nikdo neví, jak vlastně původní socha vypadala, fantazii se meze nekladou. Starousedlíci se obávají, že v malebném přístavu s atmosférou minulých staletí bude nakonec stát jakási moderní příšernost - a tak neváhejte! Let na ostrov Rhodos trvá asi tři hodiny a vzhledem k poloze je tu krásné počasí až do půlky listopadu.
Rhodos je příjemný ostrov, který hravě za týden poznáte - půjčoven automobilů je dost, raději si však připlaťte, aby v půjčovném byla také stoprocentní pojistka. Místní řidiči jezdí velice temperamentně a pravidla silničního provozu jim moc neříkají. Určitě si zajeďte do hlavního města s nádherně rekonstruovaný mi hradbami a paláci z dob maltézských rytířů a také do městečka Líndos, kde je jedna z nejzachovalejších akropolí v celém Řecku.
Do Líndosu můžete jen pěšky - auto musíte nechat před vískou. Komu se nechce stoupat na vrcholek akropole po svých, může využít služeb místních oslařů. Oslíci stojí kolem tří eur a pohodlně i bezpečně a pomalu vás vyvezou až nahoru. Jízda je lehce dobrodružná a úsměvná, a v domácím videoarchivu vám přibude určitě nějaká perlička typu Neváhej a toč.
Městečko Líndos je považováno za jedno z nejkrásnějších v celém Řecku. Má svéráznou starobylou architekturu s ornamenty a jeho jednotný styl je zapříčiněn tím, že v roce 1610 bylo město zničeno zemětřesením a poté znovu v orientálně středomořském slohu postaveno bohatý mi námořními obchodníky. Stojí za to při procházce městem zajít i do některého z atrií, která jsou zdobena mozaikou černých a bílých oblázků, jimž se říká rhodská fajáns.

Zdroj : Moje noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19787)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13704)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13865)

    Last minute
    18.1% (13231)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12698)

    Celkem hlasů: 73285

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.